Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Hasičom a horským záchranárom chcú zrušiť niektoré príplatky

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra chce zmeniť odmeňovanie hasičov a horských záchranárov. O novele zákona o Hasičskom a záchrannom zbore, ktorá má zmeniť systém odmeňovania od júna budúceho roka, bude v utorok rokovať legislatívna rada vlády.

Podľa rezortu nový systém by mal byť motivujúcejší a mal by zohľadňovať fyzickú aj psychickú náročnosť výkonu štátnej služby. Po novom sa majú zrušiť príplatky za štátnu službu cez víkendy, v noci a počas sviatkov. "Hodnostné príplatky záchranárov sa dostanú na úroveň policajtov, čiže do výšky 2 až 65,50 € za jednotlivé hodnosti," informovala Natália Hattalová z ministerstva vnútra.

Hasiči a horskí záchranári by však nemali prísť o peniaze pre rušenie príplatkov. Tie by sa mali premietnuť do príplatkov, ktoré budú adresnejšie. "Navýšia sa takisto tarifné platy v jednotlivých platových triedach. Zároveň by sa mali zvýšiť príplatky za zmennosť zo súčasných 1,7 – 14,1 % na 20 - 50 %, príplatky za riadenie a upravia sa aj pohotovostné príplatky," dodala Hattalová. Rezort chce novelou znížiť podiel príplatkov na služobnom príjme záchranára, čo sa má odraziť aj na paušálnom znížení hodnostného príplatku. Tiež sa má dosiahnuť čo najvyššie zvýšenie základu pre výpočet sociálnych dávok.

Nový systém podľa rezortu zvýši platy predovšetkým zásahovým hasičom a záchranárom. "Žiadny záchranár nebude mať po nadobudnutí účinnosti novely nižší služobný príjem ako v súčasnosti. Novela zákona garantuje, že ak by 1. júna 2009 k takej situácii došlo, záchranár bude dostávať doplatok dovtedy, kým sa rozdiel neodstráni," dodala Hattalová.

Legislatívna rada vlády prerokuje aj novelu zákona o ochrane svedka, ktorá má zefektívniť program ochrany svedkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu