Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hedvigu nevydám do rúk orgánom kryjúcich extrémistov, povedal Kvasnica

Hedviga Malinová a Roman Kvasnica
Hedviga Malinová a Roman Kvasnica

BRATISLAVA - Orgány činné v trestnom konaní sa pri vyšetrovaní kauzy Hedvigy Malinovej podľa jej obhajcu Romana Kvasnicu snažia zahmlievať a zavádzať verejnosť.

"Ja nevydám Hedvigu do rúk orgánom, pri ktorých mám podozrenie, že kryjú extrémistov. Ja týmto ľuďom absolútne neverím," odpovedal na otázku, či bude súhlasiť s tým, aby Malinová podstúpila test na detektore lži na Slovensku. Kvasnica trvá na tom, že test podstúpi v zahraničí.

Generálny prokurátor Dobroslav Trnka po tom, ako testom prešiel jeden z údajných útočníkov na študentku, vyhlásil, že na detektor môže ísť aj Malinová a môže si vybrať akéhokoľvek špecialistu, ktorý jej test urobí. Kvasnica ale upozornil, že k testu, ktorý podstúpil jeden z údajných útočníkov, ho nikto neprizval. Podľa neho výsledky mohli byť zmanipulované. "Nepoznám otázky, ktoré sa toho pána pýtali, neviem absolútne nič o výsluchu.

Generálna prokuratúra (GP) SR podľa obhajcu Malinovej postupovala nezákonne, rovnako nezákonne postupovala aj v pôvodnom trestnom konaní, kde sa vyšetrovalo lúpežné prepadnutie Malinovej. V tomto prípade mali vyšetrovatelia urobiť konfrontáciu medzi Hedvigou a údajnými útočníkmi," dodal. Kvasnica vidí prepojenie vyšetrovateľov, prokurátorov priamo na GP SR.

Trnka sa v minulosti vyjadril, že vo vyšetrovaní pochybila polícia i prokuratúra, keď si neverifikovala dôkazy, ktoré boli v rámci jej výpovede spochybnené. Tieto vyjadrenia Kvasnica považuje za súčasť politickej hry, "z právnej roviny, je to o politickom zdôvodňovaní, majú za sebou politickú moc". Obhajca poukázal aj na viaceré pochybenia vo vyšetrovaní prípadu. Nie je mu napríklad jasné, prečo sa nevyhotovil prepis obrazovo-zvukovo záznamu z 9. septembra 2006, čo dokonca prikazuje zákon. Tento záznam sa vôbec nezhoduje so zápisnicou z výpovede Malinovej z toho istého dňa. Práve pri tejto výpovedi mala Hedviga údajne krivo vypovedať.

Advokát tvrdí, že obrazovo-zvukový záznam si sami vyžiadali a urobili prepis, ten sa však podľa jeho slov absolútne nezhoduje so zápisnicou a chýbajú v ňom určité sekvencie. "Rok aj pol vyzývam generálneho prokurátora Trnku, aby verejnosti jasne a stručne vysvetlil, pomenoval v čom Hedviga klamala." Ako ďalej povedal, celý výsluch bol vedený veľmi zvláštne. " Vyšetrovateľ nenechal Hedvigu nič súvisle povedať, podsúval jej vlastné myšlienky a do zápisnice dával vety, ktoré nikdy nepovedala."

Ďalšie pochybenie vidí pri zverejňovaní informácii o vyšetrovaní. Hovorca rezortu vnútra Erik Tomáš, ktorý informácie poskytol médiám, sa podľa advokáta vyjadroval úplne mimo rámec zákona. "Navrhli sme ho vypočuť ako svedka, lebo chceme vedieť, ako sa dostal k týmto informáciám.

Erik Tomáš vstúpil do veci minimálne raz, keď poskytol denníku Plus jeden deň informácie, ktoré sa vo vyšetrovacom spise vôbec nenachádzajú," skonštatoval Kvasnica a dodal, že chce vedieť odkiaľ mal hovorca tieto informácie a na základe akého právneho ustanovenia sa oboznamoval s výsledkami vyšetrovania. Kvasnica v rámci dokazovania navrhuje vypočuť aj dvoch psychiatrov, ktorí ordinovali Hedvige Malinovej liečbu po útoku.

Podľa neho je zarážajúce, že doposiaľ boli ignorované návrhy na vypočutie týchto svedkov a bez ich výsluchu nariadili znalecké dokazovanie z odboru zdravotníctva. Pritom bolo zrejmé, že znalci nebudú môcť vychádzať zo skutočností, ktoré spozorovali títo dvaja psychiatri. V kauze by mali vypovedať aj premiér Robert Fico a podpredseda vlády Dušan Čaplovič.

Obaja sa na verejnosti vyjadrovali k vyšetrovaniu a majú dôležité informácie pre prebiehajúce trestné konanie, uviedol obhajca a dodal, že z Ficových výrokov jasne vyplýva, že má nielen informácie týkajúce sa útoku na Hedvigu, ale aj informácie, kto tento útok zorganizoval. Študentku maďarskej národnosti Hedvigu Malinovú údajne napadli dvaja neznámi muži 25. augusta 2006.

V septembri toho istého roku vyšetrovateľ v tejto veci zastavil trestné stíhanie. Následne Hedviga Malinová predstúpila pred médiá. Obvinila policajtov, že na ňu tlačili, aby sa priznala, že klamala. Nitriansky vyšetrovateľ 30. novembra 2006 začal trestné stíhanie vo veci prečinu krivej výpovede a krivej prísahy a v máji 2007 z tohto trestného činu obvinil Hedvigu Malinovú. V septembri 2007 generálna prokuratúra informovala, že na tento prípad zriadila vyšetrovací tím.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu