Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Slota vyzýva prezidenta nepodpísať novelu školského zákona

Ján Slota
Ján Slota (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šéf Slovenskej národnej strany (SNS) Ján Slota odovzdal otvorený list prezidentovi SR Ivanovi Gašparovičovi.

Žiada ho, aby nepodpísal novelu zákona o výchove a vzdelávaní, ktorú dnes schválil parlament, informovala agentúru SITA tlačová tajomníčka SNS Jana Benková. Stretnutie Slotu s prezidentom agentúre SITA potvrdila aj Martina Balleková z Kancelárie prezidenta SR.

Smer-SD v parlamente presadil pozmeňujúci návrh k novele školského zákona vďaka hlasom opozície. Keď sa národniarom nepodarilo zastaviť schvaľovanie novely, na protest odišli z hlasovania. Podľa SNS novela je v rozpore s ústavou a vládnym programom. ĽS-HZDS neuspela s požiadavkou, aby v učebniciach boli len slovenské názvy. Podľa prijatého pozmeňujúceho návrhu Pavla Pašku (Smer-SD) geografické názvy, ktoré sú vžité a zaužívané pre tú-ktorú národnostnú menšinu, budú dvojjazyčné. Prvý bude názov v jazyku menšiny, za ním pôjde v zátvorke či za lomkou v slovenčine. Na konci učebnice musí byť slovník geografických názvov v jazyku národnostnej menšiny a v slovenčine.

Geografické názvy podľa Slotu nemôžu byť v tomto školskom zákone. Túto problematiku podľa neho upravuje zákon o geodézii a kartografii. Predložený pozmeňujúci návrh je podľa Slotu nepriamou novelou tohto zákona, čo je v rozpore okrem iného s článkom 11 Uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky č. 519 o schválení legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. "Podľa právneho poriadku v Slovenskej republike je nepriama novela v právnom štáte neprípustná," píše Slota v liste prezidentovi.

Pojmy „vžité a zaužívané v jazyku národnostnej menšiny“ sú podľa šéfa národniarov "nenormatívneho charakteru", čo je v rozpore s článkom 4 Legislatívnych pravidiel vlády SR, ako aj s Legislatívnymi pravidlami tvorby zákonov NR SR. "Zákon musí byť zrozumiteľný, terminologicky presný, prehľadne usporiadaný a stručný v tom zmysle, že má obsahovať len ustanovenia s normatívnym obsahom," tvrdí Slota.

Schválené ustanovenie, že geografické názvy sa majú uvádzať spôsobom, ktorý bol používaný v schválených učebniciach v rokoch 2002 až 2006, je podľa Slotu v rozpore s článkom 2 odseku 2 Ústavy SR, podľa ktorého "štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon.“ V rokoch 2002 až 2006 a ani v predchádzajúcom období danú problematiku podľa Slotu neupravoval žiadny všeobecne záväzný právny predpis.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu