Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Svedok popísal vraždu podnikateľa, ktorú si údajne objednal Černák

Mikuláš Černák
Mikuláš Černák

PREŠOV - Vraždu podnikateľa Mariána Karcela si Mikuláš Černák podľa svedka objednal z väzenia za odmenu milión korún (asi 33.000 eur). Pred prešovským okresným súdom to dnes tvrdil korunný svedok Michal Moravčík. Vraždu vykonal údajný šéf jedného z východoslovenských mafiánskych gangov Branislav Adamčo, za čo ho v minulosti odsúdili.

Černák, ktorého označovali za najsilnejšiu postavu slovenského podsvetia, čelí pred súdom obžalobe zo šiestich vrážd a organizovania ďalšej vraždy. Hrozí mu za to väzenie na 15 až 25 rokov, prípadne doživotie.

Černák si vraždu podľa Moravčíka objednal prostredníctvom právnika Daniela Maukša a svojho švagra Jozefa Matulu. Najatím vrahov poverili Adamča. Ten nakoniec sám vraždil, v roku 2000 Karcela dostrieľal samopalom pred jeho domom v Banskej Bystrici. Karcel usvedčil Černáka v jednom z jeho procesov z vydierania, jeho zabitie malo podľa Moravčíka zastrašiť iných svedkov.

Moravčík uviedol, že šoféroval auto, ktorým Adamča na miesto vraždy doviezol a na ktorom po streľbe ušli. Dodal, že po vražde vyplatil Maukš Adamčovi odmenu 600.000 korún (zhruba 20.000 eur) korún a jemu 300.000 korún (asi 10.000 eur), ďalšie peniaze vraj zinkasoval iný člen podsvetia.

Adamča odsúdil vlani banskobystrický súd na 24 rokov väzenia. Najvyšší súd mu začiatkom novembra trest znížil na 15 rokov.

Počas procesu v Prešove už proti Černákovi vypovedali viacerí svedkovia, ktorí tvrdili, že Černák v niektorých prípadoch vraždil. K účasti na vraždách sa vyšetrovateľom priznal aj Černák, podľa jeho výpovedí však väčšinu skutkov vykonali iní členovia podsvetia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu