Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pri Zemi preletí roj meteorov, ďalekohľad netreba!

KOŠICE - Pohľad na desiatky padajúcich meteorov poskytne v najbližších dňoch nočná obloha. Zem preletí meteorickým rojom Leoníd, v čase ich najväčšieho výskytu pretnú oblohu dve desiatky vesmírnych objektov každú hodinu. Dážď meteorov, ktorý vyvrcholí počas víkendu, bude pozorovateľný voľným okom, povedal dnes novinárom astronóm Ján Svoreň.

"Na pozorovanie netreba ďalekohľad, pre ideálne sledovanie je však dôležité čo najtmavšie okolie," uviedol Svoreň. Meteory, z ktorých ani jeden zrejme nedopadne až na zemský povrch, bude možné pozorovať na južnej oblohe už aj krátko po úplnom zotmení. V neskorších hodinách ich čiastočne prekryje svetlo mesiaca, upozornil Svoreň.

Meteorickým rojom Leoníd prechádza Zem každoročne. Roj tvoria niekoľko milimetrové až centimetrové úlomky ľadu a prachu. Tie vo vysokej rýchlosti vletia do atmosféry, kde podľa Svoreňa vo výške 80 až 120 kilometrov nad Zemou zhoria. Na oblohe zažiaria na niekoľko zlomkov sekundy.

Padajúce meteory sa budú dať pozorovať už od piatku. Vyvrcholenie nočného divadla očakávajú astronómovia v noci z nedele na pondelok. Počet padajúcich meteorov bude potom postupne klesať, dodal Svoreň.

Nočné pozorovanie meteorického roja pravdepodobne umožní aj dobré počasie. Podľa predpovedí meteorológov by Slovensko výraznejšia oblačnosť v čase meteorického roja nemala zasiahnuť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu