Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Napäté vzťahy s Maďarskom sa podľa politológov neupokoja

BRATISLAVA - Tvrdé slovné vyjadrenia či výzvy a niekedy aj urážky, ktoré sa opäť vo väčšej miere ozývajú v komunikácii Slovenska s Maďarskom, zrejme neutíchnu. Dnes to povedali oslovení politológovia.

Zhodli sa, že napäté vzťahy vyhovujú vládnucim politikom v obidvoch štátoch. Navyše na slovenskej strane vraj chýbajú predpoklady prijímať prípadné výpady s väčším nadhľadom. Tradične komplikované vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom ochladli po nástupe súčasnej slovenskej vlády v roku 2006.

Jej súčasťou sa totiž stala SNS Jána Slotu, ktorý je známy ostrým vystupovaním voči Budapešti. Kritiku Maďarska a opozičnej SMK, ktorá zastupuje zhruba polmiliónovú maďarskú menšinu na Slovensku, vyvolal nedávny policajný zásah proti futbalovým fanúšikom, medzi ktorými boli aj maďarskí priaznivci. V sobotu zas polícia zatkla na Slovensku údajných maďarských extrémistov.

"Nevyzerá to dobre. Môže sa stať, že sa pobijú nejakí ľudia v nejakej dedine v krčme, alebo sa pri nejakej príležitosti do seba pustia extrémistické skupiny týchto dvoch štátov," povedal o možných následkoch komplikovaných vzťahov medzi Bratislavou a Budapešťou politológ z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre László Öllös. Do najbližších parlamentných volieb podľa neho nemožno očakávať, že sa situácia zlepší.

Podobný názor mal aj politológ Rastislav Tóth z Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka. Naďalej sa podľa neho budú objavovať rôzne slovné prestrelky medzi politikmi Slovenska a Maďarska. "Obávam sa, že nejaký čas to bude ešte pokračovať," dodal aj analytik Juraj Marušiak zo Slovenskej akadémie vied. Slovenská vláda môže totiž ostrejším vystupovaním voči Budapešti v pretrvávajúcom napätí vytvárať dojem, že práve vládne strany sú politická sila, ktorá národ ochráni pre nebezpečenstvom z Maďarska, myslí si Öllös.

Takýto vývoj podľa neho oslabuje opozíciu. Politika súčasného slovenského kabinetu je navyše podľa neho postavená na konfrontácii a neustálom hľadaní nepriateľov. Nemožno preto očakávať, že by dokázal na prípadné výpady reagovať zmierlivejšie, dodal. Vzájomné vyhrotené postoje Slovenska a Maďarska však vyhovujú aj maďarským politikom, povedal Tóth. Sú totiž vhodnou zámienkou na odpútanie pozornosti od vážnych ekonomických problémov štátu, poznamenal.

Incidenty s národnostným podtónom ako napríklad hanlivé nápisy voči susednému štátu sa objavili na Slovensku aj v Maďarsku už krátko po slovenských parlamentných voľbách. Širokú odozvu vyvolalo údajné napadnutie študentky maďarskej národnosti v Nitre pred viac ako dvoma rokmi. V posledných dňoch maďarská vláda, ale aj SMK vyčítali slovenskej polícii údajne prehnane tvrdý zásah proti maďarským fanúšikom na futbalovom zápase v Dunajskej Strede.

Policajný zákrok vyvolal protislovenské demonštrácie extrémistických organizácií v Budapešť. V sobotu zas premiér Robert Fico ostro kritizoval príchod údajných extrémistov z Maďarska, ktorí boli oblečení v uniformách. Slovenská aj maďarská strana sa v poslednom období okrem toho vzájomne obviňovali z porušovania práv menšín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu