Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Porušovanie suverenity maďarskými nacistami je neakceptovateľné, tvrdí Fico

Zobraziť galériu (2)

BRATISLAVA - Pre vládu Slovenskej republiky je neakceptovateľné, aby akékoľvek organizácie pochodovali po Slovensku vo vojenských uniformách, nehovoriac už o maďarských nacistoch, ktorí dnes prekročili štátnu hranicu a prišli k nám na Slovensko.

Na dnešnej mimoriadnej tlačovej besede to povedal predseda vlády Slovenska Robert Fico. Ako dodal, aj dnešná bezprecedentná provokácia je dôkazom, že sa vytvára falošný obraz, ak sa tvrdí, že za zhoršeným stavom vzťahov stoja obe strany.

Slováci nechodia podľa Fica do Maďarskej republiky na futbal a nerobia tam výtržnosti a nevykrikujú heslá, ktoré by urážali Maďarskú republiku, či spôsobovali traumu obyvateľom Maďarska. Fico chce informovať o maďarských útokoch aj zainteresované strany Európskej únie. Minister zahraničných vecí Ján Kubiš upozornil ministerku zahraničných vecí Kingu Gönczovú a požiadal ju o vysvetlenie.

Štyridsať jeden občanov Maďarskej republiky, z ktorých 28 bolo oblečených v uniformách Národnej stráže dnes okolo obeda cez hraničný prechod obce Pribeník v okr. Trebišov prešlo na územie Slovenskej republiky. V 15 osobných motorových vozidlách pokračovali v jazde do Kráľovského Chlmca. Osoby oblečené v uniforme Národnej stráže polícia zadržala. Národná stráž hlása ideu maďarských gárd, ktoré sú úzko prepojené a vyobrazením symbolov navzájom kooperujú. Pri prehliadke motorových vozidiel boli nájdené a zaistené listinné dôkazy s vyobrazením symbolov, ktoré pri vystavovaní na verejnosti napĺňajú skutkovú podstatu trestného činu.

Svojim obsahom naplnili skutkovú podstatu prečinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd kde je trestná sadzba 6 mesiacov až 3 roky. Po vykonaní všetkých procesných úkonov, zadržané osoby vyšetrovateľ obviní a bude ich stíhať na slobode. O zadržaní osôb bol informovaný generálny konzul Maďarskej republiky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu