Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dôsledne plňte poslanecký sľub, žiada koalícia od SMK

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Koalícia chce v parlamente presadiť uznesenie, ktorým požiadajú poslancov za SMK, aby dôsledne plnili poslanecký sľub Národnej rade SR. V návrhu sa vyslovene nespomína, že poslanci za SMK účasťou na septembrovom zasadnutí Fóra maďarských poslancov Karpatskej kotliny porušili poslanecký mandát a Ústavu SR, z čoho ich obviňuje Slovenská národná strana.

Podľa návrhu uznesenia, ktoré predložil predseda parlamentu Pavol Paška, národná rada má vyjadriť hlboké znepokojenie nad uznesením maďarského parlamentu, že fórum sa stalo stálou inštitúciou maďarského parlamentu ako poradný orgán. „V dôsledku čoho vznikajú opodstatnené obavy, že maďarský parlament neprípustne zasahuje do záležitostí suverénnej Slovenskej republiky, čo je v ostrom protiklade s princípmi Európskej únie,“ čítal z návrhu uznesenia Paška. Národná rada má ďalej označiť za neakceptovateľné, že poslanci za SMK participujú na činnosti fóra, sú stálymi poradcami legislatívneho orgánu inej republiky. Paška má podľa návrhu uznesenia využiť všetky diplomatické možnosti na prehlbovanie dialógu medzi Slovenskom a Maďarskom.

„Odmietam sa každé ráno budiť spotený len preto, ktorý z predstaviteľov si čo vymyslí, aby napadol SR a aby na slovensko-maďarských vzťahoch demonštroval našu neschopnosť normálnym, občianskym, demokratickým spôsobom byť súčasťou štandardnej Európy," odkázal všetkým maďarským predstaviteľom Paška.

Paška sa čuduje poslancom za SMK, že nesedia v rokovacej sále, keď sa rozoberá ich účasť na fóre. „Je pre nich pravdepodobne výhodnejšie sedávať v Budapešti na zasadnutiach možno maďarského parlamentu a nie tu v Národnej rade Slovenskej republiky, ak ide o záujem občanov Slovenskej republiky,“ dodal Paška. Podľa neho koalícia nemá problém byť v sále, keď sa hovorí o menšinových právach a niekedy musí počúvať názory, ktoré ju mierne iritujú. Tvrdí, že koalícia chce dodržiavať status quo v oblasti menšinových práv. Nemá záujem o konflikty s Maďarskom, chce s nimi viesť dialóg. Nechápe, prečo vzťahy s Maďarskom musia byť traumatizované historickými otázkami. Podľa neho Slovensko nemôže mať s Maďarskom také dobré vzťahy ako s inými susedmi, pretože „na rozdiel od iných našich susedov len v Maďarsku je táto problematika trvalou, permanentnou súčasťou tzv. politiky nekonečného maďarstva“.

Na Paškovo vystúpenie vo faktických poznámkach nereagoval ani jeden opozičný poslanec, prihlásila sa len Katarína Tóthová z ĽS-HZDS. Poslanci za SMK na dnešnom rokovaní nie sú. Poslanci by mali hlasovať o návrhu uznesenia v utorok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu