Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Záchytky nebudú, chýbal jeden hlas

(Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Protialkoholické záchytné izby nebudú. Rozhodla o tom dnes NR SR, keď nepodporila vládny návrh novely zákona ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov a o zriaďovaní a prevádzke protialkoholických záchytných izieb. Návrh ministra zdravotníctva Richarda Rašiho nezískal podporu u koaličných poslancov za ĽS-HZDS, keď za návrh hlasovali len traja poslanci.

Zvyšní boli proti, alebo sa zdržali. Na presadenie novely chýbal jeden hlas. Novela mala dať možnosť obciam zriaďovať záchytky. S týmto však nesúhlasilo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), podľa ktorého sa štát nemôže zbaviť zodpovednosti za záchytné izby. “Zriaďovanie môže byť jedine prenesenou kompetenciou výkonu štátnej správy,” uviedol pred časom výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány.

Samospráva upozorňovala, že nebude mať prostriedky na zriaďovanie a prevádzkovanie záchytiek. Viacerí poslanci sa preto v rozprave pýtali, načo je norma, ktorá je nevykonateľná. Novela zároveň mala zaviesť toleranciu pre malé množstvo alkoholu za volantom. Podľa návrhu rezortu zdravotníctva v krvi šoféra sa bude tolerovať alkohol do 0,21 promile. V prípade dychovej skúšky bude bez sankcií požitie alkoholu do 0,1 miligramu etanolu na liter vydýchnutého vzduchu.

Parlament ďalej schválil novelu zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach, podľa ktorej nemocnice budú môcť získať povolenie na individuálnu prípravu liekov pre inovatívnu liečbu. Takéto lieky sú určené pre jedného pacienta a jeho zloženie sa prispôsobuje jeho zdravotnému stavu. Lieky na inovatívnu liečbu nepodliehajú registrácii a smú sa použiť len s odbornou zodpovednosťou lekára, ktorý napísal lekársky predpis.

Poslanci schválili tiež návrh, ktorým sa do zákonov v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva zavádzajú zmeny súvisiace s prechodom na euro. Národná rada SR začal rokovať o vládnom návrhu novely zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania (ŠFRB). Maximálny limit poskytovania úverov pri obnove bytov sa má podľa novely zákona o ŠFRB zvýšiť zhruba o 20 percent zo súčasných 1,5 milióna korún (49 791 €) na 60 tisíc eur (1,808 mil. Sk).

Poskytovanie vyšších úverov na bývanie si vyžaduje medziročný rast cien stavebných prác a stavebných materiálov a výrobkov približne o päť percent. Novela zákona o ŠFRB by mala byť účinná od 1. januára 2009. Parlament bude pokračovať v rokovaní popoludní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu