Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Stavbu diaľnic by mohla ohroziť opatrnosť bánk, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Výstavbu niekoľkých úsekov diaľnic a rýchlostných ciest s využitím súkromných peňazí by mohla ohroziť opatrnosť bánk pri poskytovaní pôžičiek pre súčasnú svetovú finančnú krízu.

Novinárom to dnes povedal premiér Robert Fico. Prostredníctvom projektov verejno-súkromného partnerstva (PPP) za mnoho miliárd korún chce vládny kabinet urýchliť výstavbu ciest medzi Bratislavou a Košicami.

"Všetko dnes stojí na bankách. Na bankách, či sú pripravené tieto projekty v tomto ťažkom čase pustiť," poznamenal šéf vládneho kabinetu. Finančné trhy v mnohých krajinách západnej Európy totiž trpia nedostatkom likvidity, banky si navyše pre nedôveru nechcú navzájom požičiavať. Ďalšie finančné domy sa pre krízu navyše dostali do problémov a museli im pomôcť vlády.

Slovenské banky síce podobné problémy nepostihli, upozornili však už na zdraženie úverov. "Ja sa neobávam predraženia, ja sa obávam toho, že do toho banky nepôjdu vôbec," poznamenal Fico. Pred časom premiér vyhlásil, že projekty verejno-súkromného partnerstva by mali prispieť k udržaniu vysokého výkonu ekonomiky v čase globálnej krízy.

Vláda by chcela prepojiť Bratislavu s Košicami do roku 2010 s výnimkou náročných úsekov s tunelmi na severnom Slovensku. Minister dopravy Ľubomír Vážny už pred časom pripustil, že stanovený rok sa nemusí dodržať. Dnes to pripustil aj vládny splnomocnenec pre výstavbu diaľnic a šéf Národnej diaľničnej spoločnosti Igor Choma. "Nedá sa to zvládnuť do roku 2010.

V každom prípade je tu snaha spojiť východ so západom diaľnicou minimálne v polovičnom profile," poznamenal po rokovaní vlády. Úplné dokončenie je podľa neho reálne skôr v rokoch 2012 až 2013. Celkovo by sa malo prostredníctvom PPP projektov postaviť asi 150 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest. Cesty má vybudovať súkromný investor, ktorý ich bude aj prevádzkovať, štát mu bude peniaze dlhodobo splácať.

Pokiaľ sa štátu nepodarí výstavbu týmto spôsobom zabezpečiť, chce vláda podľa Fica financovať stavbu ciest zo štátneho rozpočtu a fondov Európskej únie. Tempo ich budovania sa tým však spomalí. O budovaní ciest dnes rokovala vláda, diskusiu o viacerých materiáloch však prerušila. Vrátiť by sa k nim mala po ich doplnení o dva týždne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu