Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Premiér Fico si výročie vzniku ČSR pripomenul na českej ambasdáde v Hanoji

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico si 90. výročie vzniku Československa pripomenul "bleskovou návštevou českého veľvyslanectva v Hanoji".

"Ani fakt, že som pracovne na opačnej strane zemegule a že sa nemôžem zúčastniť na žiadnych oficiálnych podujatiach, mi neprekáža, aby som si aspoň symbolicky uctil toto významné výročie," uviedol predseda vlády v tlačovej správe, ktoré poskytol Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

"Je v tom veľká symbolika, ak sa pri príležitosti výročia stretnú slovenský a český predstaviteľ napriek tomu, že sú tak ďaleko od svojich vlastí," povedal premiér pri pondelkovom stretnutí s českým veľvyslancom v Hanoji Michalom Králom na českej ambasáde vo Vietname. Pripomenul, že podľa neho "nie sú dôležité len okázalé politické oslavy, ale aj spontánne ľudské gestá, ktoré najlepšie prejavia skutočný vzťah človeka k určitým hodnotám".

Podľa Fica sú 28. a 30. október "nielen nezmazateľnou, ale aj mimoriadne významnou udalosťou v našich dejinách", pretože "niet pochýb, že bez vzniku Československa v roku 1918 by dnes nebolo ani slovenskej štátnosti". Český veľvyslanec zareagoval slovami, že stretnutia s predstaviteľmi slovenskej vlády a slovenskej ambasády dodnes nedokáže vnímať ako stretnutia s cudzincami.

Robert Fico si dejinné udalosti spojené so vznikom ČSR pripomenie aj 30. októbra, keď sa zúčastní na pripravovaných oslavách prijatia Martinskej deklarácie slovenského národa v Martine.

"Hoci na Slovensku nie je 28. október štátnym sviatkom, súčasná vláda podľa neho ukazuje, že na významné medzníky našej národnej histórie nezabúda," píše sa v tlačovej správe Úradu vlády SR, podľa ktorého o tom svedčí účasť vicepremiéra Dušana Čaploviča na slávnostných podujatiach v Prahe, pripravovaná slávnosť k výročiu Martinskej deklarácie v Martine i mimoriadna zmena programu predsedu vlády v Hanoji.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu