Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Stúpencov rozdelenia Česko-Slovenska je mierne viac ako odporcov, píšu HN

BRATISLAVA - Necelých 16 rokov po rozdelení Česko-Slovenska je medzi Slovákmi počet stúpencov a odporcov rozpadu bývalej federácie približne rovnaký.

V prieskume agentúry Focus pre Hospodárske noviny (HN) 47 percent respondentov označilo rozpad spoločného štátu za určite alebo skôr správne, opačný názor vyslovilo 44 percent opýtaných. Proti rozdeleniu federácie sú naďalej najmä Slováci starší ako 65 rokov, penzisti, občania maďarskej národnosti, ako aj sympatizanti Strany maďarskej koalície a ĽS-HZDS expremiéra Vladimíra Mečiara.

Práve Mečiar pritom v roku 1992 dohodol s českými predstaviteľmi zánik Česko-Slovenska. "Medzi voličmi tejto strany prevažuje značná časť staršej generácie, ktorá po počiatočnej eufórii zo samostatného štátu má dnes pocit, že má menšie životné možnosti v zmysle príjmov alebo dôchodkov," povedal šéf Focusu Ivan Dianiška o prieskume, ktorého výsledky HN zverejnili deň pred 90. výročím vzniku Československa.

Medzi stúpencami vzniku samostatného Slovenska sú podľa sondy mladšie ročníky, vysokoškolsky vzdelaní, členovia domácností s nadpriemerným príjmom či voliči vládnych strán SNS a Smer-SD.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu