Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

V Lomničke 20 nových prípadov žltačky!

KOŠICE - Počas víkendu pribudlo v obci Lomnička na východnom Slovensku 20 nových prípadov žltačky. Akútnou hepatitídou typu A sa v poslednom období nakazila viac ako desatina prevažne rómskych obyvateľov obce, povedala ČTK epidemiologička Štefánia Kolcunová. Pre nával pacientov musí provizórne infekčné oddelenie zriadiť nemocnica v Starej Ľubovni, v okrese trvá mimoriadny stav.

"Nákaze podliehajú najmä deti do desať rokov, od konca augusta sa už nakazilo 239 ľudí," uviedla Kolcunová. Časť nakazených už vyliečili, väčšinu detí v obci zaočkovali. V Lomničke žije 2100 obyvateľov; rozšírenie nákazy podľa epidemiológov spôsobila nedostatočná hygiena.

Nával pacientov počas uplynulých dní nestačili zvládať viaceré nemocnice na východnom Slovensku. Pre nedostatok postelí preto v niektorých nemocniciach museli počet infekčných lôžok rozšíriť.

"Z detského oddelenia bude infekčné oddelenie so 40 až 60 lôžkami, ktoré bude určené pre pacientov z Lomničky," povedal ČTK riaditeľ nemocnice v Starej Ľubovni Peter Bizovský. Časť pôvodných detských pacientov prepustili do domácej liečby, ďalších umiestnili na iné oddelenia alebo do nemocníc v Poprade a Prešove. Infekčné oddelenie uplynulý týždeň zriadila už nemocnica v Prešove.

Liečba žltačky podľa Bizovského nie je komplikovaná. Vyžaduje si pokoj pacienta, diétnu stravu a lieky na regeneráciu pečene. Podobná epidémia žltačky región zasiahla pred takmer 30 rokmi, dodal Bizovský.

V okrese Stará Ľubovňa ďalej trvá mimoriadny stav, ktorý umožňuje krízovému štábu napríklad nariadiť povinnú dezinfekciu verejných priestranstiev či úradov a inštitúcií. Epidémia sa zatiaľ podľa Kolcunovej nepreniesla do iných obcí v okrese.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu