Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Počet nových prípadov žltačky v Lomničke klesol

KOŠICE - Počet nových prípadov žltačky medzi deťmi v obci Lomnička na východnom Slovensku dnes klesol. Kým v stredu lekári diagnostikovali vyše 20 nových prípadov nákazy, dnes predpoludním pribudlo päť prípadov, povedala Štefánia Kolcunová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Starej Ľubovni.

V okrese však naďalej platí mimoriadna situácia. V Lomničke začali dezinfikovať domy a ich okolie. "Dve pediatričky majú dnes oveľa menej prípadov, konečné číslo nakazených však bude známe až v popoludňajších hodinách," uviedla Kolcunová. Nakazených z prevažne rómskej obce pri Starej Ľubovni prevážajú do nemocnice v Prešove, kde pre epidémiu museli zvýšili počet lôžok na infekčnom oddelení.

Od stredy platí v okrese mimoriadna situácia, ktorá umožňuje krízovému štábu nariadiť dezinfekciu priestorov obce, verejných dopravných prostriedkov či úradov a inštitúcií. Náklady na boj s epidémiou počas mimoriadneho stavu budú uhradené z peňazí štátu, povedal predseda krízového štábu Dušan Krivoňák.

Na nákazlivú hepatitídu typu A, ktorá môže okrem iného vyvolať problémy s pečeňou, v uplynulých dňoch v regióne ochorelo vyše dvesto detí. Najčastejšie sa choroba preniesla na deti z rómskeho prostredia. Nakazených museli previezť do viacerých nemocníc na východnom Slovensku.

V Lomničke ešte v stredu zriadili pohotovostnú ambulanciu, prostredie obce začali hygienici čistiť, dezinfikovali tiež vodovodné potrubia. V regióne platí zákaz návštev v nemocniciach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu