Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Nižňanský obvinil šéfa Rady STV a jeho známeho z nátlaku

Štefan Nižňanský
Štefan Nižňanský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Riaditeľ Slovenskej televízie Štefan Nižňanský sa dostal do sporu s predsedom Rady STV Bohumírom Bobockým.

Riaditeľ verejnoprávnej televízie šéfa kontrolného orgánu STV obvinil, že spolu s podnikateľom Kamilom Šrámekom na jeho manažment vyvíjali nátlak. Bobocký to odmietol a tvrdil, že vedenie chce takto odviesť pozornosť od zlého hospodárenia.

Okrem zákaziek na výrobu dabingu pre STV vraj Bobocký a Šrámek chceli aj odvolanie riaditeľa výroby Juraja Dobiša. "V máji prišiel zamestnanec z technických zložiek s odkazom od Šrámka a Bobockého, aby som odvolal Dobiša. Ak to neurobím, budem ja aj Dobiš vystavený škandalizovaniu," povedal dnes novinárom Nižňanský. Rovnakým spôsobom vraj riaditeľ STV dostal odkaz, aby na post riaditeľky ekonomiky menoval podnikateľovu exmanželku Elenu Šrámkovú. Tá bola šéfkou kontrolingu STV, Nižňanský ju však koncom septembra prepustil.

Nátlak sa podľa riaditeľa výroby STV Dobiša začal ešte pred Nižňanského nástupom do televízie. "Pán Šrámek prišiel za mnou, veľmi rituálne sa v mojej kancelárii zbavil koženého saka, pod ktorým mal pištoľ a navrhol mi riešenie dabingu raz a navždy, a to by bolo tak, že pán Kamil Šrámek by vyrábal so svojimi firmami celý dabing," povedal dnes Dobiš, ktorý vraj zrušil zmluvy na výrobu dabingu s 20 firmami.

Potom mu však Šrámek vraj zavolal a ospravedlnil sa, Dobiš tak vec považoval za vyriešenú a nepodal ani trestné oznámenie. Šrámek podľa obchodného registra figuroval vo firme Plus Production, tá vydala na DVD nosičoch Zlatý fond STV, napríklad seriál o Bambuľke. Šrámek tvrdenia členov manažmentu o nátlaku odmietol, bližšie sa chce vyjadriť neskôr.

Aj Bobocký obvinenia odmietol, tvrdenia Nižňanského a Dobiša dá posúdiť právnikom. "Nebol som v žiadnom komplote," vyhlásil predseda rady. Podľa neho sa takto vedenie televízie pokúša odviesť pozornosť od vážnych problémov. STV totiž pre neplnenie príjmov z koncesionárskych poplatkov bude ku koncu roka chýbať 150 miliónov Sk (necelých päť miliónov eur). Okrem toho podľa neho Dobiš predražuje výrobu dabingu pre STV.

Predseda rady však potvrdil, že Šrámeka pozná, aj to, že si od neho požičal luxusné auto, keď cestoval na zasadanie televíznych i rozhlasových rád Slovenska a Česka v Tatrách. Dôvodom vraj bolo, že jeho auto malo poruchu.

Do sporu s predsedom rady sa v minulosti dostal aj exriaditeľ televízie Radim Hreha, ktorého potom rada z funkcie odvolala i pre zlé hospodárenie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu