Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Minister možno rozhodne o pezinskej skládke až po jej dokončení

Ján Chrbet
Ján Chrbet

BRATISLAVA - Rozhodnutie ministerstva životného prostredia, či sa sporná skládka v Pezinku buduje v súlade so zákonmi, bude možno známe až po jej dokončení. Minister životného prostredia Ján Chrbet dnes ešte nevedel povedať, kedy jeho úrad prípad posúdi, hoci skládka má byť dostavaná už v decembri.

Naznačil navyše, že sťažnosti občianskych aktivistov, ktorí chcú budovanie skládky zastaviť, by malo posudzovať ministerstvo výstavby. "Nechceme urobiť unáhlené kroky," odpovedal Chrbet na otázku, kedy možno očakávať rozhodnutie ministerstva o námietkach kritikov stavby. Na skúmanie prípadu je podľa neho potrebný dlhší čas.

Samotné konanie, ktoré by malo posúdiť, či Slovenská inšpekcia životného prostredia povolila stavbu v súlade so zákonmi, sa ešte podľa predstaviteľov rezortu nezačalo. Ján Man starší, majiteľ Pezinských tehelní, na ktorých pozemky skládka údajne zasahuje, dnes povedal, že v polovici decembra bude stavba pripravená na kolaudáciu.

Konečný verdikt ministerstva sa navyše podľa Chrbeta možno nebude dotýkať najdôležitejšej námietky kritikov smetiska, že skládka je údajne v rozpore s územným plánom mesta. "Všetko sa to odvíja od územného plánu a od povolenia tej skládky. My sme povinní rozhodnúť o tom, či to bolo alebo nebolo v súlade, čo nie je možno ani našou kompetenciou," reagoval dnes minister.

Podobný názor mal aj jeden z majiteľov pozemkov pod budovanou skládkou Ján Man mladší. Námietky voči rozporu s územným plánom mesta mali kritici podľa neho vzniesť skôr. "Absolútne sa neskúma v tomto konaní (územný plán)," vyhlásil Man mladší o záverečnej fáze posudzovania projektu, ktorú zabezpečovali organizácie v správe ministerstva životného prostredia.

Ak by tento argument neobstál, územný plán Pezinka aj tak budovanie skládky nezakazuje, tvrdil dnes Man, ktorý bol donedávna prednostom bratislavského krajského stavebného úradu. Práve tento úrad stavbu skládky tiež povolil. Občianski aktivisti sú naopak presvedčení, že rozhodnutie mesta o zákaze budovať na jeho území skládky platí a inšpekcia životného prostredia naň mala prihliadať.

V územnom konaní totiž podľa zástupkyne aktivistov Zuzany Čaputovej nemohli kritici stavby upozorniť na rozpor s územným plánom Pezinka, pretože z neho boli vylúčení. "Vzhľadom na to, že táto námietka nemohla byť uplatnená v štádiu územného konania, tvrdíme, že Slovenská inšpekcia životného prostredia sa mala touto námietkou zaoberať," dodala Čaputová.

Proti výstavbe skládky v Pezinku, s prípravou ktorej sa podľa Mana staršieho začalo už v druhej polovici 90. rokov minulého storočia, obyvatelia mesta opakovane demonštrovali. Budovanie skládky v Pezinku dostalo v minulosti aj politický rozmer. Ján Man mladší bol totiž členom vládneho Smeru-SD premiéra Roberta Fica. Premiér zas začiatkom októbra povedal, že prípad bol spolitizovaný proti jeho vláde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu