Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Šéf úradu, ktorý rozhodoval o skládke, odíde z funkcie

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Prednosta Krajského stavebného úradu v Bratislave Ján Man mladší, ktorého úrad umožnil výstavbu skládky v Pezinku, odíde z funkcie na vlastnú žiadosť.

Novinárov dnes o tom informoval premiér Robert Fico. Budovanie skládky odpadu vyvolalo v uplynulých mesiacov viaceré protesty Pezinčanov a stalo sa aj politickou témou, keďže šéfa úradu nominoval do funkcie Ficov Smer-SD. Manovi zároveň patrili pozemky pod plánovaným smetiskom. "Požiadal o odstúpenie z funkcie a nikto mu v tom brániť nebude," povedal Fico.

Vláda dnes šéfom stavebných úradov, vrátane Mana, odobrila odmeny za prvý polrok tohto roka. Man by mal dostať 41.000 korún (1361 eur). Fico sa dnes stretol s primátorom Pezinka Oliverom Solgom a ďalšími členmi občianskej iniciatívy, od ktorých prevzal výzvu proti vybudovaniu skládky. Podpísalo sa pod ňu vyše 8600 občanov.

Premiér povedal, že požiadal ministra životného prostredia Jána Chrbeta, aby do 9. októbra navštívil Pezinok a priamo na mieste sa oboznámil s prípadom. Práve minister by mal totiž rozhodnúť o podnete aktivistov, ktorí chcú napriek súhlasu inšpekcie životného prostredia so skládkou stavbu ešte zakázať. Odporcovia skládky už skôr napadli rozhodnutie inšpekcie aj na súde. Fico dnes zároveň znovu vyhlásil, že prípad skládky bol spolitizovaný proti vláde. Povedal tiež, že vláda urobila všetky kroky, ktoré Pezinku sľúbila.

Skládka by mala ležať niekoľko stoviek metrov od historického centra mesta. Aktivisti, ako aj primátor mesta dlhodobo tvrdili, že skládku budujú v Pezinku nelegálne. Namietali, že úrady vydali povolenie na vybudovanie smetiska napriek tomu, že sa s ním nepočíta v územnom pláne mesta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu