Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

NR SR by podľa Lexu mala zrušiť uznesenia, ktorými ho vydala na stíhanie

Ivan Lexa
Ivan Lexa

BRATISLAVA – Parlament podľa Ivana Lexu v minulosti rozhodoval na základe návrhov psychicky narušeného jedinca, mal by preto zrušiť svoje uznesenia, ktorými súhlasil s jeho trestným stíhaním a návrhom na vzatie do väzby. Uviedol to včera bývalý šéf SIS Ivan Lexa. "Vzhľadom na históriu, ale aj čistotu parlamentu by NR SR mala zvážiť, či by nemalo dôjsť k formálnemu zrušeniu týchto uznesení Národnej rady, ktorej som bol poslancom," povedal Lexa.

Rozhodnutie by podľa neho malo nadväzovať na rozsudok Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorý pred dvoma týždňami rozhodol, že Lexa bol vo väzbe za zavlečenie Michala Kováča ml. do cudziny nezákonne.

Lexa pripomenul, že všetky návrhy predkladal do NR SR prokurátor Michal Serbin, ktorý je "v súčasnosti na invalidnom dôchodku a od roku 1982 trpel nevyliečiteľnou psychickou chorobou". "De jure aj de facto NR SR rozhodovala na základe návrhov zneužívaného, ale žiaľ psychicky narušeného jedinca," zdôraznil. Zároveň upozornil na príklad, keď v starom Ríme Caligulov parlament rozhodoval na základe návrhov koňa, ktorého Caligula vymenoval za senátora.

Bývalý šéf SIS Lexa už v utorok vyhlásil, že nebude žiadať odškodnenie za nezákonnú väzbu a ďalších 14 prípadov "porušenia práv" od štátu, ale od jednotlivcov. "Dal som pokyn svojim právnikom, aby našli také právne riešenie, ktoré by túto ujmu zosobnilo. A to tak, aby chyby jednotlivcov boli zosobnené konkrétnym osobám. Nejde len o nezákonnú väzbu, ale aj o ďalších štrnásť prípadov, v ktorých boli porušené moje práva," uviedol Lexa. Zároveň dodal, že od vlády Roberta Fica nechce ospravedlnenie ani odškodnenie, pretože súčasný premiér a ani jeho ministri s tým nemajú nič spoločné. Nechce ani, aby sa na odškodné skladali zo svojich daní aj tí, ktorí ho podľa jeho slov podporovali.

ESĽP rozhodol, že Lexa bol vo väzbe za zavlečenie Michala Kováča ml. do cudziny nezákonne. V tom čase totiž platila amnestia, ktorú vydal premiér Vladimír Mečiar ako zastupujúci prezident. Amnestiu zrušil ďalší premiér s dočasnými právomocami prezidenta Mikuláš Dzurinda. Po zrušení amnestií Durindom skončil Lexa pred deviatimi rokmi na 95 dní vo väzbe. Lexa sa na ESĽP obrátil v septembri 1999. Sťažoval sa, že väzba bola nezákonná a bola porušená prezumpcia neviny. Rozsudok bude právoplatný, ak sa obe strany do troch mesiacov od rozhodnutia ESĽP neodvolajú. V opačnom prípade môže spor pokračovať vo Veľkej komore ESĽP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu