Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Štát by mal Lexovi zaplatiť za väzbu aj poškodenie mena, tvrdí Mečiar

BRATISLAVA – Štát by mal podľa predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara nahradiť Ivanovi Lexovi škodu nielen za väzbu, ale aj za poškodenie mena a cti.

„Čas, ktorý ušiel od udalostí, ktoré sa odohrali a bolesti, ktoré to prinieslo so sebou, sa v peniazoch nahradiť nedajú,“ povedal však Mečiar novinárom v súvislosti s rozhodnutím Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). Lexa má podľa neho predstavu, že získané peniaze venuje nadácii, ktorá by v budúcnosti mala pomáhať ľudom.

Exriaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Ivan Lexa vyhral na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) spor so Slovenskou republikou. Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ informačnej kancelárie Rady Európy Viliam Figusch. Súd uznal Lexove sťažnosti, ktoré podal v septembri 1999 v súvislosti s jeho nezákonnou väzbou v prípade zavlečenia Michala Kováča ml. do cudziny.

Neuznal mu však nepeňažnú ujmu, ktorú žiadal. Od SR chcel symbolické jedno euro. Podľa ESĽP je rozhodnutie v prospech Lexu dostatočnou satisfakciou. Slovensko však bude musieť bývalému riaditeľovi SIS vyplatiť do troch mesiacov 8 000 € z pôvodných 17 652 €, ktoré žiadal za náklady a výdavky spojené s týmto konaním.

Rozsudok bude právoplatný, ak sa obe strany do troch mesiacov neodvolajú. V opačnom prípade môže spor pokračovať vo Veľkej komore Európskeho súdu pre ľudské práva. Bývalý šéf tajnej služby sa na ESĽP obrátil v septembri 1999 a sťažoval sa, že boli porušené jeho ľudské práva - prezumpcia neviny a uvalenie nezákonnej väzby.

V sťažnosti okrem iného namietal, že vtedajší minister vnútra Ladislav Pittner, šéf slovenských vyšetrovateľov Jaroslav Ivor a iní vysokopostavení štátni úradníci ho v masmédiách označujú za zločinca, čím porušujú prezumpciu neviny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu