Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Student Agency začala vyplácať ľudí z havarovaného autobusu

TRENČÍN - Česká spoločnosť Student Agency začala vyplácať odškodné všetkým z viac než štyroch desiatok cestujúcich autobusu, ktorý havaroval v piatok pri Trenčíne.

Dopravca nezverejnil, koľko peňazí bude na odškodné potrebovať. ČTK to dnes potvrdil šéf Student Agency Radim Jančura. Po nehode, pri ktorej prišli o život štyria Slováci a asi dve desiatky ľudí sa zranili, podľa neho spoločnosť nezaznamenala úbytok cestujúcich. "Prvé platby odišli deň po havárii, čiže v sobotu.

Budeme odškodňovať všetkých cestujúcich bez ohľadu na to, či sa im niečo stalo alebo nestalo a samozrejme aj pozostalých," poznamenal Jančura. Čiastku, ktorou spoločnosť odškodní pasažierov z havarovaného autobusu, neprezradil. Zatiaľ vraj presné číslo nepozná a navyše je to podľa neho citlivá informácia.

"Pre nezasvätených by sa mohlo zdať odškodné vysoké a vznikali by nechutné špekulácie," citoval dnes Jančuru český denník Právo. Dopravca je však vraj napríklad pripravený uhradiť zraneným ušlú mzdu i ďalšie náklady podľa dĺžky liečenia. Zranených po havárii rozviezli do nemocníc v Trenčíne, Považskej Bystrici, Bojniciach či Bánovciach nad Bebravou.

Značná časť cestujúcich utrpela zlomeniny či pomliaždeniny. Ich zdravotný stav sa postupne zlepšil a viacerých pacientov v minulých dňoch prepustili alebo previezli do nemocníc v blízkosti ich bydlísk. Napriek nehode pri Trenčíne spoločnosť podľa Jančuru nezaznamenala, že by ľudia strácali záujem o jej služby.

"Väčšina súdnych cestujúcich si uvedomí, že takáto vec sa môže stať akémukoľvek dopravcovi. Je dôležité, že v prípade, že cestujúci budú pripútaní, tak sa nemôže stať, aby tá tragédia bola v takom rozsahu," dodal. Spoločnosť preto prikázala svojim stevardkám, aby v autobusoch, podobne ako v lietadlách, kontrolovali ľudí, či sú pripútaní.

Predtým cestujúcich iba upozornili, že by mali použiť bezpečnostné pásy. Oficiálne príčiny nehody polícia podľa dostupných informácií zatiaľ nezverejnila. Obvinila však mladého vodiča havarovaného autobusu zo zločinu všeobecného ohrozenia. Podľa jednej z verzií šofér na pravidelnej linke medzi Bardejovom a Prahou zrejme zablúdil a na ceste nižšej triedy havaroval.

Slovensko postihla v priebehu niekoľkých týždňov druhá tragická nehoda autobusu, keď nedávno zomrelo v Chorvátsku 14 cestujúcich.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu