Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Havária pri Trenčíne: Medzi obeťami 3 muži a žena

Autobus Student Agency Trenčín Zobraziť galériu (11)
Autobus Student Agency Trenčín

KOSTOLNÁ – ZÁREČIE - Nehoda českého autobusu pri Trenčíne v noci nadnes si vyžiadala životy štyroch Slovákov. Pri nehode sa tiež zranili dve desiatky ľudí. Polícia uviedla, že obeťami sú traja muži vo veku 55, 34 a 22 rokov a 24-ročná žena.

Autobus spoločnosti Student Agency havaroval okolo jednej v noci pred obcou Chocholná-Velčice neďaleko Trenčína. Šofér z doteraz nezistených príčin zišiel z hlavnej cesty smerom na hraničný priechod Drietoma-Starý Hrozenkov a na kľukatej ceste sa prevrátil do svahu. Traja muži zomreli na mieste, žena krátko po nehode v trenčianskej nemocnici. Obaja šoféri sa pri nehode nezranili, ešte dnes budú vypovedať.

Podľa informácií zástupcu trenčianskej policajnej hovorkyne Pavla Kudličku bolo v autobuse v čase nehody 47 ľudí vrátane šoférov. Zranení sa nachádzajú vo Fakultnej nemocnici Trenčín, v prievidzskej nemocnici so sídlom v Bojniciach a v nemocnici v Bánovciach nad Bebravou.

Kudlička vyvrátil podozrenie zo strany cestujúcich, že vodič bol v čase nehody pod vplyvom alkoholu. Príčina, prečo sa vozidlo nachádzalo pri Kostolnej-Záriečí napriek tomu, že malo ísť do Českej republiky pravdepodobne cez hraničný priechod Drietoma-Starý Hrozenkov, je zatiaľ v štádiu vyšetrovania.

"S najväčšou pravdepodobnosťou autobus neodbočil správne, smerom na Drietomu, kde je hraničný prechod. Možno len špekulovať, k akému zlyhaniu došlo. Autobus je práve v stanici technickej kontroly, aby sa zistil presne jeho stav," uviedol dnes minister vnútra Robert Kaliňák s tým, že autobus bol iba dvojročný. Vodič, ktorý v čase nehody šoféroval, má len 24 rokov. Vodičské oprávnenie na riadenie autobusov má iba štyri mesiace. Či to malo vplyv na samotnú príčinu nehody, sa podľa Kaliňáka uvidí. Nie je podľa neho veľmi pravdepodobné, že dôvodom nešťastia bol mikrospánok vodiča, pretože na neďalekej trenčianskej stanici sa šoféri menili. "Skôr to pripisujem tomu, že išlo o neznámu cestu," dodal minister.

Podľa svedkov nehoda nevyzerala hrôzostrašne, no niekoľkí ľudia po náraze vyleteli z rozbitých okien a zostali zakliesnení pod autobusom. „Bol som hneď za vodičom. Neviem, či nepoznal cestu, ale zrazu sme išli, kadiaľ sme nemali ísť. Išiel rýchlo, vletel do zákruty, šliapol na brzdy a vyleteli sme z cesty. Náraz nebol silný. Keď sme sa prevrátili na pravú stranu, zletel som,“ povedal trenčiansky športový novinár Martin Galajda, ktorý cestoval do Prahy na zápas NHL. Namiesto toho skončil v bojnickej nemocnici.

„Cesta bola mokrá, v zákrute asi dostal šmyk, mohol ísť tak 70-80. No nie som povolaný hodnotiť to,“ povedal 60-ročný Július, ktorý cestoval z Popradu do Brna.

Firma Student Agency oznámila, že uhradí všetky liečebné náklady, odškodní zranených, škody na majetku i zárobku a poskytne podporu pozostalým. Pre cestujúcich, ktorí sa chceli vrátiť do Bardejova, Student Agency podľa svojej zástupkyne Ivy Svobodovej zabezpečila dopravu. Pre pasažierov, ktorí plánovali pokračovať v ceste, spoločnosť poslala náhradný autobus. Do Prahy by mal doraziť okolo 14:30.

Nehoda sa zapíše medzi najväčšie autobusové nešťastia na Slovensku. Minulý rok zomrelo pri nehode autobusu pri Hriňovej päť ľudí, havária autobusu so slovenskými turistami pri Gospiči v Chorvátsku si zas pred necelým mesiacom vyžiadala 14 obetí.



trenčín autobus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu