Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pezinčania budú opäť protestovať proti skládke

Protest proti skládke
Protest proti skládke (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA/PEZINOK - Pezinčania budú opäť protestovať proti vybudovaniu skládky odpadu v meste. Podujatie sa uskutoční v stredu o 17:00 na Radničnom námestí.

Ako informovala aktivistka Ľubica Trubíniová, demonštrovať budú proti rozhodnutiu Slovenskej inšpekcie životného prostredia, ktoré skládku v meste povolilo. To je totiž podľa názoru aktivistov prejavom odstraňovania demokracie. "Nezmyselné rozhodnutia Krajského stavebného úradu a SIŽP je ešte možné zrušiť cez mimoodvolacie konanie. Dokonca relatívne veľmi rýchlo, na ministerstvách výstavby a životného prostredia," uviedla Trubíniová. Podľa aktivistov totiž orgán štátnej správy uprednostnil komerčný záujem navrhovateľa pred zákonnosťou a vôľou tisícov Pezinčanov. "Takéto vládnutie sa nám nepáči, odmietame ho, žiadame politikov, aby oni aj orgány verejnej moci plnili povinnosti, dodržiavali zákony a slúžili verejným záujmom," zdôvodnila.

Na podujatí vystúpia napríklad Jana Kirschner, Peter Cmorik, Robo Grigorov, Robo Opatovský a chrámový zbor AD UNA CORDA. Pozvaní sú aj zástupcovia obdobne postihnutých samospráv a občianskych skupín, jednotlivcov či mimovládnych organizácií. Organizátorom je občianska iniciatíva Skládka nepatrí do mesta.

Jedna skládka v Pezinku je od prvých domov vzdialená 150 metrov, nová skládka by mala byť 280 metrov od prvých obydlí a 400 metrov od centra mesta. Tak ako na starú skládku, aj na novú by sa mal odpad dovážať z iných miest a obcí. V prvej etape má byť vyhĺbená jama veľká ako 11 futbalových ihrísk a hlboká ako štvorposchodová bytovka. Kým Pezinok ukladal na skládku ročne približne päťtisíc ton odpadu, ďalších asi 60-tisíc ton odpadu ročne sa privážalo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu