Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prokuratúra zatiaľ nebude prešetrovať Lexovu väzbu

Ivan Lexa
Ivan Lexa

BRATISLAVA - Prokuratúra zatiaľ nebude prešetrovať možné zneužitie právomocí verejného činiteľa pri trestnom stíhaní bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Ivana Lexu.

Generálny prokurátor Dobroslav Trnka tak dnes reagoval na tvrdenie ministra spravodlivosti Štefana Harabina, podľa ktorého prokuratúra musí Lexovo zadržiavanie prešetriť po tom, čo bývalý šéf SIS vyhral na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) spor so Slovenskom.

Súd v Štrasburgu tento týždeň uznal, že slovenské úrady na Lexu nezákonne uvalili väzbu, keď ho stíhali za zorganizovanie únosu prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho. Skutok totiž predtým amnestoval vtedajší premiér Vladimír Mečiar, ktorý mal dočasne aj prezidentské právomoci.

"Harabin (...) veľmi dobre vie, že nemôže dávať prostredníctvom médií generálnemu prokurátorovi pokyny ku konaniu zo zákona na základe rozhodnutia ESĽP, ktoré ešte nie je publikované," uviedol Trnka vo vyhlásení, ktoré ČTK poslala jeho hovorkyňa Svetlana Močková. Trnka napriek tomu dodal, že po doručení rozsudku prokuratúra verdikt preštuduje a prípadne vyvodí dôsledky.

Blízky spolupracovník kontroverzného expremiéra z 90. rokov Vladimíra Mečiara bol za predchádzajúcej vlády Mikuláša Dzurindu vo väzbe takmer rok, skrýval sa aj v Južnej Afrike, odkiaľ ho však vydali na Slovensko. Okrem únosu prezidentovho syna mu polícia pripisovala aj zorganizovanie vraždy bývalého policajta Róberta Remiáša či pokus o diskreditáciu banskobystrického biskupa Rudolfa Baláža. Vyšetrovanie únosu polícia nemohla dokončiť pre amnestie, rozhodnutie amnestie zrušiť neuznal Ústavný súd. V ostatných prípadoch bol Lexa oslobodený.

Slovensko musí podľa zatiaľ neprávoplatného rozsudku európskeho súdu Lexovi zaplatiť 8000 eur (241.008 Sk) za súdne trovy. Premiér Robert Fico už skôr vyhlásil, že ďalšie odškodné vláda nechystá, Lexa by si však peniaze vďaka verdiktu možno mohol nárokovať na slovenských súdoch.

Za odškodnenie Lexu sa v minulosti viackrát prihováral Mečiar. Práve jeho strana ĽS-HZDS nominovala do funkcie súčasného ministra spravodlivosti Štefana Harabina.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu