Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

V neziskovkách, ktoré získali 400 mil. Sk, sú Smeráci

Ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová
Ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová

BRATISLAVA - V orgánoch neziskoviek, ktoré získali z ministerstva práce 400 miliónov korún (13 277 568 eur), figurujú členovia Smeru.

Informuje o tom dnešné vydanie denník Plus jeden deň. Tento denník v pondelok informoval, že v júni tohto roka dostali štyri neziskové organizácie od ministerstva z eurofondov po sto miliónov korún (3 319 392 €) v rámci pilotného projektu – sociálny podnik.

Za neziskovkami stojí podnikateľ Juraj Thomka - priateľ koaličnej poslankyne za Smer-SD Jany Laššákovej. Na projektoch spolupracoval aj Laššákovej syn. „Kto je blízky Smeru? Pán podnikateľ Thomka je členom Smeru? Ja ho ani nepoznám,“ bránila sa podozreniam z klientelizmu ministerka práce Viera Tomanová. Člen Správnej rady Gemerského sociálneho podniku Ján Fiľo potvrdil denníku, že sa v nej ocitol vďaka Smeru, ktorého je členom. „Do neziskovej organizácie ma nominovala okresná organizácia Smeru,“ povedal.

Spolu s Fiľom sedia v orgánoch už spomínanej neziskovky ďalší smeráci, poslanec mesta Hnúšťa Dušan Trocha a poslanec v Rimavskej Sobote Ivan Hazucha. Ten tvrdí, že za projektom stojí jeden muž, ktorý ho oslovil. „Meno však neprezradím,“ reagoval. V Revúckom sociálnom podniku, ďalšej neziskovke, figuruje smerácky starosta Mokrej Lúky Július Laššan. Ten kandidoval v posledných voľbách za Smer do Národnej rady.

„Na projekte participovala obec,“ reagoval Laššan s tým, že ho oslovil riaditeľ neziskovky. Člen Smeru figuruje aj v Správnej rade Veľkokrtíšskeho sociálneho podniku, ďalšej úspešnej neziskovky. Ide o lekára Ondreja Kollára, ktorý bol pred parlamentnými voľbami v roku 2006 na 130. mieste kandidátky strany Smer. „Nemám čas, nebudem sa vyjadrovať,“ odmietol odpovedať na otázky. Spolu s Kollárom je v správnej rade aj smerácky starosta Dačovho Lomu Drahotin Zvalo, píše Plus jeden deň.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu