Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Po zatmení Slnka príde v sobotu zatmenie Mesiaca

POPRAD – Po čiastočnom zatmení Slnka, ktoré sme mohli pozorovať 1. augusta, nás v sobotu 16. augusta čaká zatmenie Mesiaca.

Podobne ako v prípade zatmenia Slnka budeme môcť sledovať len čiastočné zatmenie jediného prirodzeného satelitu Zeme, informoval SITA Július Koza z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied v Tatranskej Lomnici. Čiastočné zatmenie Mesiaca bude pozorovateľné z celej Európy, aj na Slovensku. Večer 16. augusta u nás vyjde Mesiac približne o 19:53, krátko pred západom Slnka, ktorý nastane o 20:02. Zatmenie sa začne o 21:36, kedy Mesiac bude vstupovať do tieňa Zeme a východný okraj Mesiaca sa postupne sfarbí do oranžova až hnedočervena. Toto zvláštne sfarbenie je spôsobené ohybom a rozptylom slnečného svetla na prachových a aerosólových časticiach vo vysokých vrstvách zemskej atmosféry. Najväčšia fáza zatmenia nastane o 23:10, kedy až 81 percent priemeru Mesiaca bude ponoreného do tieňa Zeme, z ktorého bude vyčnievať len úzky jasný kosáčik na severnom okraji Mesiaca.

Počas zatmenia sa bude Mesiac nachádzať v súhvezdí Kozorožec pomerne nízko nad južným obzorom. Na stemnenej oblohe sa objavia aj slabé hviezdy a jasne zažiari aj planéta Jupiter. Ten bude druhý najjasnejší objekt nočnej oblohy, ktorý sa v tom čase bude nachádzať západne od Mesiaca v súhvezdí Strelec. Lepší zážitok z pozorovania poskytne pohľad cez triéder, teda poľovnícky alebo turistický ďalekohľad. Celé zatmenie bude trvať tri hodiny a osem minút. Čiastočné zatmenie sa skončí 44 minút po polnoci už v nedeľu 17. augusta. Mesiac zapadne ráno o 5:02. Zatmenie Mesiaca bude možné pozorovať aj prostredníctvom internetu. Bližšie informácie nájdu záujemcovia na stránke aktualít Astronomického ústavu SAV v Tatranskej Lomnici www.astro.sk/news.

V deň čiastočného zatmenia Mesiaca pripravil Astronomický ústav SAV na svojich pracoviskách na Skalnatom plese a na Lomnickom štíte Deň otvorených dverí. Vstupy do Observatória na Skalnatom plese budú každú celú hodinu v čase od 10:00 do 15:00. Observatórium na Lomnickom štíte bude sprístupnené verejnosti od 10:00. Vstupy budú načasované podľa aktuálnej premávky visutej lanovky. Deň otvorených dverí však priamo nesúvisí so zatmením Mesiaca.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu