Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Pozorovanie zatmenia Slnka prekazili mraky a dážď

BRATISLAVA - Čiastočné zatmenie Slnka dnes na bratislavskom Vajanského nábreží sledovali približne tri desiatky zvedavcov.

Záujemcovia o jedinečné "nebeské divadlo", ktoré trvalo viac než jeden a pol hodiny, mohli sledovať úkaz ďalekohľadmi so špeciálnymi filtrami na ochranu zraku.

Po viac než hodine pozorovania, niekoľko minút pred finálnou fázou, počas ktorej Mesiac prikryl 20 percent Slnka, však nastal nečakaný zvrat. Postarali sa oň búrkové mraky, ktoré vietor privial spoza pravého brehu Dunaja.

Tie postupne zaclonili celú oblohu a znemožnili tak pozorovanie úkazu, ktorý budeme môcť v našich končinách najbližšie vidieť v roku 2011.

Účastníci pozorovania mohli okrem čiastočného zatmenia pozorovať aj zábery z miest, kde nastalo úplné zatmenie Slnka. Umožnili im to pracovníci Slovenského národného múzea, ktorí premietali internetové zábery prostredníctvom projektoru.

Čiastočné zatmenie u nás trvalo približne 1 hodinu a 45 minút, približne od 11:00 do 12:45. Najdlhšie trvalo úplné zatmenie neďaleko sibírskeho mesta Nadym, kde Mesiac zakrýval Slnko na 2 minúty a 27 sekúnd. Na našom území bude možné takýto jav pozorovať až v ďalšom storočí, presnejšie 7. októbra 2135.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu