Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Je to potvrdené. Na Marse je ľad!

Sonda Phoenix
Sonda Phoenix (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Vedcom z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) sa konečne podarilo s určitosťou dokázať, že na Marse je ľad.

Dokázal to stredajší experiment v jednej z ôsmich pecí sondy Phoenix, pri ktorom sa podarilo roztopiť drobnú čiastočku ľadu a vznikli molekuly vody. Na tlačovke v Tuscone to vo štvrtok oznámil William Boynton z Arizonskej univerzity.

To, že na Marse je ľad, naznačovali už doterajšie výskumy, až stredajší pokus to však dokázal s určitosťou. Stredajšiemu úspechu predchádzali dva neúspešné pokusy a skrat v jednej z pecí Phoenixu. Pri oboch neúspešných pokusoch nabrali robotické ruky sondy pôdu bohatú na ľad. Pri treťom pokuse sa NASA rozhodla pre bežnú pôdu, no nakoniec aj v nej sa našiel ľad. Dôkazom je to, že sa roztopil presne pri nula stupňoch Celzia.

Dôkaz, že na Marse je ľad, je ďalším z radu poznatkov, ktoré naznačujú, že na planéte mohol v minulosti - alebo prípadne môže aj v súčasnosti - existovať v nejakej forme život. Koncom júna NASA napríklad informovala, že pôda na Marse je podľa všetkého úplne rovnakého alebo veľmi podobného zloženia ako pôda na Zemi. "V tej pôde nie je nič, čo by vylučovalo život. Pôda, ktorá tam je, je presne rovnaká, akú máte u vás doma na záhrade," vyhlásil Samuel Kounaves, šéf tímu chemikov, ktorí skúmajú vzorky marťanskej pôdy. Zloženie pôdy červenej planéty je podľa NASA ďalším silným dôkazom, že na planéte "bol, je alebo bude" možný život.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu