Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nový minister životného prostredia nastúpi najskôr budúci piatok

Minister životného prostredia Jaroslav Izák
Minister životného prostredia Jaroslav Izák

BRATISLAVA - Nový minister životného prostredia môže byť na miesto odstupujúceho Jaroslava Izáka (SNS) vymenovaný najskôr na budúci piatok.

Meno Izákovho nástupcu ešte stále nie je oficiálne známe a prezident Ivan Gašparovič, ktorý ministrov na návrh premiéra vymenováva, dnes na týždeň odchádza na olympijské hry do Číny.

Izák musí opustiť svoj post pre podozrenia z netransparentného prideľovania dotácií. Viaceré denníky očakávali, že demisiu podá ešte dnes pred Gašparovičovým odletom. "V tejto chvíli je to už nereálne. Pán prezident sa išiel zbaliť," povedal však dnes popoludní Gašparovičov hovorca Marek Trubač. Dodal, že najskorší možný termín na výmenu ministrov je budúci piatok, keď sa hlava štátu vráti zo zahraničia.

O novom ministrovi sa stále špekuluje. Podľa denníka Pravda by mal na Izákovo miesto nastúpiť advokát Karol Gordík, ktorý je blízkym spolupracovníkom šéfa vládnej SNS Jána Slotu. Hospodárske noviny zas uviedli, že hlavným kandidátom na post nového ministra je poslanec národniarov Ján Chrbet. O výmenu na čele ministerstva životného prostredia koncom júla požiadal premiér Robert Fico. Izák podľa neho niesol zodpovednosť za rozdeľovanie štátnych dotácií na ochranu životného prostredia, ku ktorým sa dostali aj viacerí ľudia blízki ministerstvu či vládnej koalícii.

Opozícia okrem toho Izáka obviňovala, že podnikom netransparentne rozdeľoval povolenia na množstvo vypustených škodlivých látok do ovzdušia. Izák je štvrtým ministrom Ficovej vlády, ktorý opustí svoj post. Pre podozrenia z netransparentného prevádzania štátnej pôdy prišiel o úrad minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS), pre kontroverzné tendre zas odstúpil minister obrany František Kašický (Smer-SD). K zmene došlo aj na ministerstve zdravotníctva, keď demisiu podal nominant Smeru Ivan Valentovič.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu