Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Izák odchádza pre dotácie z envirofondu blízkym ľuďom

Jaroslav Izák
Jaroslav Izák

Bratislava - Z vlády Roberta Fica odchádza štvrtý minister. Po dotáciách súkromným osobám z Environmentálneho fondu vyzval v utorok premiér koaličného partnera Jána Slotu, aby odvolal ministra životného prostredia za SNS Jaroslava Izáka.

Rozhodujúcou príčinou sú dotácie predstaviteľom vládnych strán, predovšetkým vysoko postavenému funkcionárovi Izákovho ministerstva.

Podľa televízie TA3 a denníka Pravda si za štátne zmodernizoval rodinný dom nominant ĽS-HZDS, šéf štátnych lesov Jozef Minďáš, poslanec Národnej rady za SNS Jozef Ďuračka a podnikateľ, kandidát SNS v komunálnych voľbách Miroslav Zedek. Dotácie vrátiť nemusia, pretože podľa premiéra nebol porušený zákon, ale etika a zásady strany Smer-SD.

Slovenská národná strana (SNS) dôvody na odvolanie Izáka akceptuje. Premiér Fico očakáva, že nového ministra navrhne tak, aby bol na prvom rokovaní kabinetu po štvortýždňovej dovolenke vlády 20. augusta. "Je to urgentná vec," dodal Fico na mimoriadnej tlačovej besede. Ak by SNS Izáka nestiahla, navrhne jeho odvolanie prezidentovi.

Novému ministrovi odporučí, aby zrušil projekt, ktorý umožňuje dávať dotácie súkromným osobám. Tam, kde ide o súkromné záujmy, je priestor na neetické konanie.

Fico nevidí dôvod prehodnotiť postup voči šéfom ministerstva financií, výstavby či sociálnych vecí. Ján Počiatek bol v prípade návštevy jachty J&T len v nesprávnom čase na nesprávnom mieste, dotácie Mariana Januška starostom z vládnych strán sú dotáciami obciam, čiže všetkým občanom, o tom, že Viera Tomanová dotáciou pre Privilégium porušila zákon, pretože pomohla dlžníkovi štátu, Fico nič nevie.

Nedá sa tiež podľa neho porovnávať štátna podpora slnečným kolektorom pre rodinný dom a špeciálnym lôžkam pre nechodiacich pacientov. Zastal sa aj ministra spravodlivosti Štefana Harabina. Informácie denníka Sme, potvrdzujúce jeho priateľský kontakt s podozrivým z riadenia obchodu s drogami, označil dnes Fico za klamstvá.

Vládu R. Fica opustil ako prvý minister obrany František Kašický (Smer-SD) po zverejnení predraženého tendra na upratovanie v rezorte, minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS) po kauze prevodu lukratívnej pôdy reštituentov na stranícky blízke firmy, minister zdravotníctva Ivan Valentovič (Smer-SD) odišiel oficiálne na vlastnú žiadosť pre zhoršený zdravotný stav.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu