Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kyselinu, ktorá unikala v sobotu zo železničného vozňa, prečerpali

(Zdroj: ČTK)

Bratislava - Kyselinu chlorovodíkovú, ktorá unikala v sobotu zo železničného cisternového vozňa na stanici v Nových Zámkoch, prečerpali špecialisti nováckej chemičky ešte v ten istý večer do náhradných cisterien.

"Kyselinu prečerpali v sobotu o 21:45 do dvoch cisternových vagónov," uviedol pre agentúru SITA František Vladár z Generálneho riaditeľstva Železničnej polície. Ten potvrdil, že cisterny s obsahom kyseliny chlorovodíkovej sú stále na železničnej stanici v Nových Zámkoch.

Jazdná súprava smerovala z Nováckych chemických závodov (NCHZ), a. s., do rakúskeho Linzu. Do stanice dorazila v noci na sobotu. Únik chemikálie spozoroval vozňový majster o 6:40 ráno. Na miesto boli povolané jednotky Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Železníc SR. Tie vagón presunuli do nákladnej stanice, kde ho začali ochladzovať.

Hasiči sa tým snažili uzavrieť prasklinu, čo sa im však nepodarilo. V súčinnosti Železničnej polície a Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Nových Zámkoch okolie vozňa a širšie okolie stanice uzavreli pre verejnosť. Na monitorovanie ovzdušia dorazil na miesto aj tím z Kontrolného chemického laboratória Civilnej ochrany z Bratislavy.

Obsah vozňa s približne 50 000 litrami kyseliny prečerpávali pod dozorom jednotiek HaZZ Železníc SR zamestnanci NCHZ do druhého vagóna. Jeho objem však nestačil a preto museli počkať na ďalší, ktorý do Nových Zámkov dorazil z Leopoldova.

K ohrozeniu života ani zdravia cestujúcich, ani obyvateľov Nových Zámkov a okolia vplyvom úniku kyseliny z cisterny nedošlo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu