Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Havária v Nových Zámkoch: Čakajú na ďalší vagón, príde z Leopoldova

Bratislava - V Nových Zámkoch, kde dnes ráno na železničnej stanici v jednom zo železničných cisternových vozňov našli unikajúcu kyselinu chlorovodíkovú, čakajú na ďalší vagón, do ktorého by mohli prečerpávať chemikáliu.

Potvrdil to Adrián Hátaš z Železničnej polície. Jazdná súprava smerovala z Nováckych chemických závodov (NCHZ), a. s., do rakúskeho Linzu. Do stanice dorazila o jednej hodine v noci. Únik chemikálie spozoroval vozňový majster o 6:40 ráno.

Na miesto boli povolané jednotky Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Železníc SR. Tie vagón presunuli do nákladnej stanice, kde ho začali ochladzovať. Hasiči sa tým snažili uzavrieť prasklinu, čo sa im však nepodarilo.

V súčinnosti Železničnej polície a Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Nových Zámkoch okolie vozňa a širšie okolie stanice uzavreli pre verejnosť. Na monitorovanie ovzdušia dorazil na miesto aj tím z Kontrolného chemického laboratória Civilnej ochrany z Bratislavy.

Obsah vozňa s približne 50 000 litrami kyseliny začali prečerpávať pod dozorom jednotiek HaZZ Železníc SR zamestnanci NCHZ do druhého vagóna. Jeho objem však už naplnili, preto čakajú na ďalší, ktorý by mal do Nových Zámkoch doraziť z Leopoldova, uviedol Hátaš.

Očakáva, že príde čo najskôr. "Práce na prečerpávaní by sa mohli skončiť ešte do polnoci," uzavrel. K ohrozeniu života ani zdravia cestujúcich, ani obyvateľov Nových Zámkov a okolia vplyvom úniku kyseliny z vozňa nedošlo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu