Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fico rokoval s poškodenými krachom nebankoviek

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

Bratislava- Premiér Robert Fico dnes na Úrade vlády SR v Bratislave prijal zástupcov občanov poškodených skrachovanými nebankovými subjektmi.

Rokovali o priebehu konkurzného konania, pretože pre vládu sú v prípade čiastočného odškodnenia poškodených klientov prioritné zdroje práve zo skrachovaných nebankových subjektov, píše sa v materiáli, ktorý agentúre SITA poslali z tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR.

Predseda vlády prisľúbil, že si od ministra spravodlivosti Štefana Harabina vyžiada správu o priebehu tohto konania. Podporu čiastočného odškodnenia poškodených klientov nebankoviek má Ficova vláda v Programovom vyhlásení.

Smer-SD spolu s poslancami za KSS a ĽS-HZDS návrh na čiastočné odškodnenie vkladateľov do nebankových subjektov HORIZONT SLOVAKIA a.s., B.M.G. INVEST s.r.o, DRUKOS a.s., BDV družstvo, AUTODRUKOS s.r.o, AGW HOLDING a.s., AGW s.r.o a SPOROINVEST a.s. predložila už v minulom volebnom období, no nesúhlasila s ním ani vláda, ani parlament.

O čiastočnom odškodnení klienti nebankových subjektov v roku 2006 po voľbách rokovali s ministrom financií Jánom Počiatkom. V októbri 2006 Počiatek povedal, že konkrétny návrh na čiastočné odškodnenie klientov nebankových subjektov zatiaľ neexistuje.

V máji 2007 prišla informácia z rezortu spravodlivosti, že ministerstvá hľadajú model odškodnenia občanov, ktorých peniaze skončili vo vytunelovaných a skrachovaných nebankových subjektoch. Rezort financií je v ňom gestorským ministerstvom, ktoré má na starosti prípravu potrebného zákona, ministerstvo spravodlivosti musí tento zákon zabezpečiť právne tak, aby bol v súlade so zákonmi a Ústavou SR.

Vo februári tohto roku žiadalo vládu o prijatie zákona Združenie poškodených občanov. Požadovali, aby bolo čiastočné odškodnenie zahrnuté do štátneho rozpočtu na rok 2009 a aby bol proces odškodňovania ukončený do roku 2010. Ako vtedy tvrdil predseda ZPO Štefan Jagerčík, o prijatie u predsedu vlády sa snažili už od septembra 2007.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu