Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Majský by sa mal opäť postaviť pred Špeciálny súd

Jozef Majský
Jozef Majský

PEZINOK - Podnikateľ Jozef Majský, ktorý je podozrivý z tunelovania nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia, by sa mal opäť postaviť pred Špeciálny súd koncom apríla. ČTK o tom dnes informovala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

Pôvodný rozsudok s 12-ročným trestom väzenia zrušil Najvyšší súd vlani v októbri a prikázal Špeciálnemu súdu prípad znovu posúdiť. Špeciálny súd sa podľa odvolacieho súdu dopustil v procese viacerých chýb napríklad v dokazovaní. Prvé pojednávania, pri ktorých by sa mali pôvodné nedostatky odstrániť, sú naplánované na posledné tri aprílové dni. "Na tieto dni je predvolaných 21 svedkov," poznamenala Kudjáková.

Prvý proces s Majským sprevádzali aj časté absencie obžalovaného pred súdom, pre ktoré sa museli pojednávania viackrát odročiť. Neskôr dal Špeciálny súd podnikateľa zatknúť, keďže si údajne nepreberal súdne zásielky. Majský sa dostal na slobodu vlani v októbri po zásahu Ústavného súdu, ktorý spochybnil dôvody, pre ktoré Špeciálny súd na neho uvalil väzbu.

Majského prípadom sa zaoberá súd, ktorého vznik presadil počas bývalej vlády vtedajší minister spravodlivosti Daniel Lipšic (KDH). Špeciálny súd sa venuje okrem prípadov organizovaného zločinu aj korupciou a deliktmi verejných činiteľov. Zriadenie inštitúcie ostro kritizoval súčasný minister spravodlivosti a nominant ĽS-HZDS Štefan Harabin. Poslanci prevažne z ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara nedávno podali podnet na Ústavný súd s návrhom na posúdenie ústavnosti fungovania Špeciálneho súdu.

Špeciálny súd so sídlom v Pezinku by sa mal od apríla znovu zaoberať aj Majského spoluobžalovanými Patrikom Pachingerom a Dávidom Brtvom. Trojica na čele s Majským podľa prokuratúry nezákonne vybrala zo skrachovaných spoločností Horizont a BMG stovky miliónov korún.

V prípade skrachovaných firiem už boli právoplatne odsúdení ich manažéri na čele s Vladimírom Frunim, ktorý si odpykáva 11,5-ročný trest väzenia. Krach nebankových spoločností z roku 2002 pripravil desaťtisíce klientov spolu o miliardové úspory. Firmy podľa súdov fungovali ako takzvané pyramídové hry, keď výnosy svojim klientom nevyplácali zo skutočných ziskov, ale z peňazí ďalších vkladateľov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu