Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Špeciálny súd by mal v pondelok opäť otvoriť Majského proces

Jozef Majský by sa mal v pondelok opäť postaviť pred Špeciálny súd.
Jozef Majský by sa mal v pondelok opäť postaviť pred Špeciálny súd.

PEZINOK - Kedysi jeden z najbohatších Slovákov a bývalý sponzor viacerých politických strán Jozef Majský by sa mal v pondelok opäť postaviť pred Špeciálny súd pre obžalobu z tunelovania skrachovaných nebankových spoločností.

Tento súd mu vlani za údajné stámiliónové podvody vymeral 12-ročný trest, Najvyšší súd však rozsudok pri odvolacom konaní zrušil a prikázal prípad znovu posúdiť.

Majského proces patrí k najsledovanejším súdnym kauzám na Slovensku. Podnikateľ podľa obžaloby riadil tunelovanie majetku po skrachovaných spoločnostiach Horizont Slovakia a BMG Invest vlani odsúdeného Vladimíra Fruniho. V roku 2002 po krachu týchto firiem, ktoré fungovali ako takzvané pyramídové hry, prišli o svoje spolu niekoľkomiliardové úspory státisíce ľudí.

Podnikateľa zatkla polícia ešte v roku 2002. Súd sa prípadom začal zaoberať o dva roky neskôr, predtým sa však Majský po zásahu Generálnej prokuratúry dostal z väzby na slobodu. Proces sa potom niekoľkokrát odročoval pre údajné Majského zdravotné problémy, ktorými odôvodňoval svoju neúčasť na pojednávaniach.

Špeciálny súd dal podnikateľa zatknúť na konci roka 2006 pre údajné nepreberanie súdnych zásielok a vlani koncom apríla mu vymeral 12-ročný trest. Majský sa však odvolal na Najvyšší súd, ktorý rozsudok neskôr zrušil pre viaceré pochybenia Špeciálneho súdu napríklad pri dokazovaní. Krátko na to navyše Ústavný súd vyhovel Majského sťažnosti proti väzbe a dostal sa tak opäť na slobodu.

Obnovený proces je zatiaľ naplánovaný na prvé tri dni budúceho týždňa. Podľa hovorkyne Špeciálneho súdu Kataríny Kudjákovej by malo v tieto dni vypovedať vyše dvadsať svedkov. Súd bude zároveň znovu posudzovať obžalobu aj voči dvom Majského spoluobžalovaným Patrikovi Pachingerovi a Dávidovi Brtvovi. Všetci traja obžalovaní v minulosti vinu popierali.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu