Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kauza BMG Invest opäť na Špeciálnom súde

Zobraziť galériu (7)

BRATISLAVA - Hlavné pojednávanie s trojicou obžalovaných z tunelovania nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia - Jozefom M., Dávidom B. a Patrikom P. sa začne v stredu na Špeciálnom súde v Pezinku.

"Počas troch dní by mal súd vypočuť 21 svedkov," informovala agentúru SITA hovorkyňa Špeciálneho súdu Katarína Kudjáková.

Aprílové pojednávanie v tomto prípade bolo odročené pre údajnú práceneschopnosť jedného z obžalovaných - Dávida B. Ten prostredníctvom svojho obhajcu poslal súdu oznámenie o práceneschopnosti bez čísla diagnózy, predseda senátu mu pre neskorý termín doručenia ospravedlnenia udelil pokutu 30-tisíc korún. Na pojednávanie v apríli prišli obžalovaní Jozef M. a Patrik P. "Cítim sa nevinný, bola to politická objednávka. Neviem ako rozhodne súd," povedal pri príchode Jozef M. Prokurátor s odročením pojednávania súhlasil, no zdôraznil, že dúfa, že to nie je začiatok scenára ďalších a ďalších práceneschopností. Obaja obžalovaní pri odchode odmietli s médiami komunikovať, Jozef M. len zopakoval svoje slová, že "ide o politickú objednávku".

Špeciálny súd 27. apríla 2007 trojicu odsúdil za trestné činy založenia a zosnovania zločineckej skupiny a podvodu. Podľa obžaloby spôsobili škodu viac ako 800 miliónov korún spoločnostiam BMG Invest a Horizont Slovakia. Jozefa M. odsúdil senát na 12 rokov, Dávida B. na 11 rokov a peňažný trest 300-tisíc a Patrika P. na 10 rokov a peňažný trest 300-tisíc korún. Pri ukladaní trestu pre trojicu obžalovaných v kauze tunelovania nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia vzal súd do úvahy skutočnosti, ktoré boli dôležité pre výmer trestu. Proti rozhodnutiu sa obžalovaní odvolali.

Najvyšší súd SR v októbri 2007 na neverejnom zasadnutí zrušil prvostupňový rozsudok a vec vrátil Špeciálnemu súdu, aby ju znova v potrebnom rozsahu prerokoval a rozhodol.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu