Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

K zodpovednosti za tragédiu na železniciach sa nikto nehlási, na Slovensku to stále nie je bežné

(Zdroj: FB)

NOVÉ ZÁMKY - Tragická nehoda vlaku s autobusom v Nových Zámkoch, pri ktorej zahynulo sedem nevinných ľudí, zasiahla celé Slovensko. Príčiny tragickej nehody doteraz nie sú známe. K tragédii sa nik nehlási. Čo sa vlastne v osudný deň stalo a prečo medzinárodný vlak Metropolitan z Prahy do Budapešti narazil do linkového autobusu má ukázať až vyšetrovanie. Okrem polície ho vedú aj na Ministerstve dopravy SR, v Železniciach Slovenskej republiky (ŽSR) a Železničnej spoločnosti Slovenska (ZSSK).

Tragická nehoda vlaku s autobusom otriasla celým Slovenskom. Svedkovia v tom čase informovali, že mala byť pokazená svetelná signalizácia. Podľa ministra dopravy Jozefa Ráža a generálneho riaditeľ ŽSR Alexandera Saka bolo možnou príčinou zlyhanie individuálneho ľudského faktora. Informoval o tom portál SITA. Ako totiž poznamenali, vlak tam nemal čo robiť. Dotknutá koľaj bola v tom čase vo výluke, čiže mimo prevádzky, a preto tam nemal čo robiť.

Minister dopravy Jozef Ráž a šéf ŽSR Alexander Sako o tragédii pri Nových Zámkoch (Zdroj: Facebook/Ministerstvo dopravy SR)

Operátor železničnej infraštruktúry ŽSR, však túto možnosť vylúčil. Podľa neho mala byť koľaj už desiatky minút spojazdnená a vlak na ňu tým pádom vošiel právom. Problémom bolo, že zabezpečovacie zariadenie na priecestí, na málo prehľadnom mieste, bolo stále vypnuté a závory zdvihnuté.

Po nehode pri Nových Zámkoch hlásia najmenej šesť obetí, cesta je neprejazdná (Zdroj: TASR/Michal Svítok, Henrich Mišovič)

Vyšetrovanie naďalej prebieha

Agentúra SITA preto oslovila ministerstvo dopravy aj železnice, či minister a generálny riaditeľ zvažujú vyvodiť aj osobnú zodpovednosť za tragické pochybenie na železniciach. Vyšetrovanie tejto tragickej udalosti aj naďalej prebieha, a preto sa k príčinám nehody konkrétnejšie nevyjadrili. Vo vyspelejších krajinách ako je Slovensko však podľa portálu zodpovední bežne odstupujú automaticky za rôzne aj menšie zlyhania. „Vyšetrovanie naďalej prebieha, nebudeme preto v tejto chvíli vyvodzovať žiadne závery. Počkáme na jeho výsledok a podľa toho určíme ďalšie kroky a postup,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa ministerstva dopravy Petra Poláčiková. Ministerstvo ďalej poznamenalo, že zverejnili všetko, čo mohli a vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa k udalosti ďalej vyjadrovať nebudú. Celú situáciu spolu s kolegami zo ŽSR podrobne zanalyzujú a v prípade potreby prijmú ďalšie opatrenia. „Žiaľ, zlyhanie ľudského faktora, ktoré sa javí ako pravdepodobná príčina nehody, sa eliminovať nedá,“ podotkla hovorkyňa.

Galéria: Tragická nehoda vlaku s autobusom v Nových Zámkoch

Ďalšie informácie o možnej príčine nešťastia nechcú poskytnúť ani  ŽSR. Všetky informácie, ktoré majú v súčasnosti k dispozícii, podľa nich už prezentovali. Železničiari sa na opakované otázky SITA vyjadrili k svojmu generálnemu riaditeľovi. Minister Jozef Ráž vymenoval Alexandra Saka za nového šéfa ŽSR na návrh ich správnej rady vlani v novembri, hoci na železniciach nepôsobil. „Správna rada ŽSR navrhla pána Saka za generálneho riaditeľa ŽSR, po dlhej a náročnej diskusii o možnom kandidátovi, na základe odporučenia predsedu Správnej rady ŽSR,“ informovala hovorkyňa a riaditeľka odboru komunikácie a marketingu ŽSR Vladimíra Bahýlová. Predsedom správnej rady je podľa portálu spoločnosti Ladislav Bariak.

Generálny riaditeľ nemal skúsenosti so železnicami

Generálny riaditeľ nemal žiadne skúsenosti so železnicami, avšak podľa ŽSR disponoval bohatými manažérske skúsenosti s riadením veľkých podnikov. „V Dopravnom podniku Bratislava pôsobil osem rokov. Jeho návrh zohľadňoval aj potrebu “neželezničiarskeho” pohľadu na riadenie, fungovanie a procesy v ŽSR,“ uviedla hovorkyňa. Posty námestníkov generálneho riaditeľa podľa nej zastávajú skúsení železničiari. Námestníkom pre prevádzku je Peter Blaho, pre ľudské zdroje Pavol Komarňanský, pre ekonomiku Jozef Opálený a pre rozvoj a informatiku Jozef Veselka.

Správna rada navrhla Alexandra Saka za generálneho riaditeľa bez výberového konania. „Správna rada sa na základe aktuálnej situácie ako aj predchádzajúcej skúsenosti rozhodla neopakovať výberové konanie,“ odvetila Vladimíra Bahýlová. Predošlého generálneho riaditeľa Radoslava Štefánka správna rada vybrala a navrhla vlani po vôbec prvom výberovom konaní. Po výmene na čele ministerstva dopravy v októbri 2023 ho následne odvolala. ŽSR tvrdia, že jeho odvolanie nebolo popretím pôvodného rozhodnutia. „Správna rada navrhla ministrovi dopravy jeho odvolanie na základe vtedy aktuálnej situácie na ŽSR, výsledkov jeho krátkej práce a rozhodnutí ktoré uskutočnil na poste generálneho riaditeľa,“ vysvetlila hovorkyňa. Na otázku, či to bol politický dôvod a nie odborný, poznamenala, že správna rada koná podľa zákona o ŽSR. „Nerozhoduje politicky a politické vplyvy sa snaží maximálne eliminovať,“ dodala pre SITA Vladimíra Bahýlová.

Viac o téme: ŽelezniceNové ZámkyAutobus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu