Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Efektívny pomocník alebo bezpečnostná hrozba? PRIESKUM odhalil, ako Slováci vnímajú umelú inteligenciu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/hirun)

BRATISLAVA - Slováci vnímajú rýchly technologický pokrok na poli umelej inteligencie (AI) rozporuplne. Hoci mnohí vidia jej prínosy, veľká časť ľudí ju zároveň považuje za potenciálne nebezpečenstvo. Vyplýva to z najnovšieho reprezentatívneho prieskumu inštitútu pre verejné otázky (IVO) s podporou Nadácie ESET.

Prieskum IVO, ktorého sa zúčastnilo 1 069 respondentov starších ako 14 rokov, ukazuje, že umelá inteligencia je vnímaná ako dvojsečná zbraň. Na jednej strane ponúka zlepšenie efektívnosti a uľahčenie života, na druhej strane však vyvoláva obavy z bezpečnostných rizík a straty zamestnania.

Podľa prieskumu 29% opýtaných považuje za najväčšiu výhodu AI zvýšenie efektívnosti a produktivity. Tento názor je založený na schopnosti AI šetriť čas, znižovať náklady, uľahčovať výrobné procesy a nahrádzať ľudí v nebezpečných činnostiach.

Ďalšia skupina (24%) respondentov oceňuje AI za uľahčenie a zjednodušenie života, najmä v pracovnej sfére, vzdelávaní a osobnom živote. Dvadsať percent respondentov vyzdvihuje rýchlosť AI pri rozhodovaní a riešení úloh, zatiaľ čo 10% oceňuje jej presnosť a spoľahlivosť. Deväť percent respondentov uvádza komplexnosť, variabilitu a flexibilitu umelej inteligencie ako kľúčové výhody.

Efektívny pomocník alebo bezpečnostná
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Inštitút pre verejné otázky (IVO))

Obavy a nevýhody

Na druhej strane prieskum odhaľuje, že AI vyvoláva aj značné obavy. Viac ako štvrtina respondentov (26%) uvádza ako hlavný problém bezpečnostné riziká spojené so zneužitím AI človekom. Tieto obavy zahŕňajú šírenie hoaxov, dezinformácií, deepfake videí, zneužitie osobných údajov, hackerské útoky a dokonca vojnu.

Ďalšou významnou nevýhodou je ohrozenie trhu práce, čoho sa obáva 17% opýtaných. Títo respondenti sa obávajú, že AI pripraví mnohých ľudí o prácu a spôsobí zánik viacerých profesií. Tretia významná nevýhoda, ktorú uviedlo 13% respondentov, sa týka nespoľahlivosti, chybovosti a nepredvídateľného správania AI. Obavy z AI sa týkajú aj potenciálneho zničenia civilizácie a straty slobody a súkromia, čo uvádza každý desiaty respondent. Ďalších 6% sa obáva manipulácie a sledovania ľudí.

Hoci má umelá inteligencia potenciál byť univerzálnou technológiou s využitím v rôznych oblastiach, respondenti sú skeptickí najmä v súvislosti s jej použitím v bezpečnostných a vojenských aplikáciách. Až 61% opýtaných očakáva viac škodlivých než užitočných účinkov AI v politike, 50% v armáde a 42% v oblasti bezpečnosti. Podľa analytika IVO Mariána Velšica tieto postoje odzrkadľujú obavy zo zneužitia AI človekom, možného zničenia civilizácie a straty slobody.

Efektívny pomocník alebo bezpečnostná
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Inštitút pre verejné otázky (IVO))

Viac o téme: PrieskumVýhodyNevýhodyUmelá inteligencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu