Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Hlas-SD už má náhradu za Pellegriniho: TOTO má byť nový šéf strany! Vybrali aj predsedu parlamentu

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (2)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Predsedníctvo strany Hlas-SD sa už dohodlo na mene nového šéfa strany. Odchádzajúceho predsedu nahradí minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

archívne video 

Peter Pellegrini už nie je poslancom ani predsedom NRSR (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Nový predseda strany Hlas-SD bude oficiálne volený delegátmi na sneme, ktorý sa koná 1. júna v Košiciach. Strana na tento post odporučí ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka. Rozhodnutie padlo na dnešnom zasadnutí predsedníctva. Šutaj Eštok je momentálne generálnym manažérom strany. 

Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (2)
Matúš Šutaj Eštok  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Predsedníctvo strany HLAS – sociálna demokracia dnes na návrh predsedu strany Petra Pellegriniho jednomyseľne odporučilo snemu zvoliť za nového predsedu súčasného generálneho manažéra strany Matúša Šutaja Eštoka. Zároveň navrhne doplniť vedenie strany o piateho podpredsedu, za ktorého odporučilo člena predsedníctva HLASu a ministra školstva Tomáša Druckera," uviedla hovorkyňa strany Karolína Ducká. 

"Predsedníctvo HLASu zároveň potvrdilo, že na základe výsledkov parlamentných volieb a z nich vyplývajúcej koaličnej zmluvy nesie strana zodpovednosť za obsadenie funkcie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky. Na tento post predsedníctvo jednomyseľne podporuje podpredsedu HLASu a ministra investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richarda Rašiho," dodala. 

Na začiatku bolo mien viac

Predsedom Hlasu-SD bol od jeho vzniku zakladateľ strany Peter Pellegrini. Po zvolení do funkcie prezidenta Pellegrini avizoval, že vo funkcii skončí a stranu povedie len do snemu. Ten sa koná ešte pred inauguráciou novej hlavy štátu. Pellegrini si zároveň pozastaví aj členstvo v strane. „Žiaden zákon nebráni členstvu prezidenta republiky v politickej strane, politická tradícia v Slovenskej republike však vyžaduje, aby svoju nadstraníckosť hlava štátu deklarovala odpútaním sa od dovtedajších straníckych záväzkov. Preto sa v súlade so svojím sľubom vzdám na sneme HLASu funkcie predsedu strany. Predsedníctvu som dnes predložil môj návrh, aby snemu odporučilo zvoliť za nového predsedu HLASu doterajšieho generálneho manažéra strany a ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka. V týchto ťažkých časoch strana potrebuje energiu a odhodlanie, ktorý Matúš pre mnohých zosobňuje. Zároveň som však presvedčený, že HLAS je predovšetkým skvelým tímom – tímom odborníkov i priateľov so spoločnou víziou modernej sociálnej demokracie, ktorej hlavným cieľom je pracovať pre ľudí. Som si istý, že ako takýto tím bude HLAS pôsobiť aj po mojom odchode a nový predseda spolu s podpredsedami budú úzko spolupracovať na pozitívnej politickej vízii pre Slovensko s konkrétnymi výsledkami,“ uviedol Pellegrini.

V súvislosti s novým predsedom Hlasu-SD sa skloňovalo viacero mien. Medzi horúcich kandidátov patrila ministerka hospodárstva Denisa Saková, minister práce Erik Tomáš a istý čas sa spomínalo aj meno ministra investícií Richarda Rašiho. Každý zo spomínaných stál pri zrode Hlasu-SD.

 

Viac o téme: Predseda stranyPeter PellegriniMatúš Šutaj EštokHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu