Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Známa spoločnosť vyrábajúca sladené nápoje posiela odkaz premiérovi: Na zvýšenie daní doplatia najchudobnejší!

(Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Budúci rok čaká Slovensko konsolidácia verejných financií na úrovni 1% hrubého domáceho produktu. Jedným z prvých opatrení po kontrolnom dni na Ministerstve financií je dohoda vo vládnej koalícii a zdanenie tabakových výrobkov a sladených nápojov. Práve toto opatrenie by do štátnej kasy malo priniesť viac ako 100 miliónov eur.

Premiér Robert Fico pripomenul, že stav verejných financií je na Slovensku jedným z najhorších v rámci Európskej únie a v rámci ozdravovacieho procesu a stabilizácie sú nútení urobiť tento krok. Zvýšenie daní z tabakových výrobkov by malo zvýšiť príjmy do štátneho rozpočtu a rovnako tak aj zdanenie sladených nápojov obsahujúcich nielen cukor ale aj umelé sladidlá. Táto daň sa tak bude týkať ochutených nealko nápojov, tekutých a tuhých koncentrátov, ako aj energetických nápojov. Štát si tak sľubuje príjem vyšší o 85 miliónov eur v roku 2025 a 117 miliónov eur v roku 2026.

Spoločnosť Mattoni 1873 považuje ale toto zdanenie za diskriminačné. „Navrhovaná daň zo sladených nápojov je diskriminačné zdanenie jednej špecifickej kategórie potravín a nápojov bez priamych zdravotných benefitov,“ zareagovala spoločnosť na navrhované opatrenie vlády a zdanenie tabakových výrobkov a sladených nápojov. Podľa nich ide o „regresívnu daň, ktorá výrazne viac postihuje obyvateľov nižších sociálno-ekonomických skupín“. Toto rozhodnutie považujú za nesprávne a sú znepokojení. Podľa manažéra spoločnosti Karola Ponesza, ak ide koalícii o zdravie občanov, väčší zmysel by dávala osveta zdravotného štýlu. Návrh bude podľa nich stimulovať cezhraničné nákupy, zvyšovať infláciu a negatívne ovplyvní aj domácu ekonomiku. "Ak je cieľom len zvyšovať príjmy do štátneho rozpočtu, je to síce zo strany vlády legitímne, nerozumieme však, prečo práve na úkor sektora sladených nápojov," dodal Ponesz.

Viac o téme: ZdanenieSladené nápojeKonsolidácia verejných financií
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu