Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Fyzické osoby by mohli dostávať predvyplnené daňové priznanie, navrhujú poslanci Progresívneho Slovenska

(Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

BRATISLAVA - Daňovníkom, ktorí majú príjem zo závislej činnosti a podávajú si daňové priznanie sami, by mohla v budúcnosti finančná správa pripravovať predvyplnené daňové priznania. Vychádzala by pritom z údajov o príjmoch a daňovom bonuse, ktoré bude zbierať v priebehu kalendárneho roka od zamestnávateľov. Navrhuje to skupina poslancov opozičného Progresívneho Slovenska v novele zákona o dani z príjmov a o správe daní, ktorú predložili do Národnej rady (NR) SR.

"Cieľom návrhu zákona je zníženie administratívnej záťaže daňových poplatníkov vznikajúcej pri podávaní daňového priznania typu A a B, ak mali daňovníci v zdaňovacom období príjem zo závislej činnosti. Zákon má zároveň za cieľ aj zefektívnenie výberu daní a kontinuálne zlepšovanie verejných služieb pre občana," priblížili predkladatelia.

archívne video

SNS je pripravená rokovať o fungovaní koalície do budúcna (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Na základe súčasnej právnej úpravy posiela zamestnávateľ finančnej správe (FS) mesačné prehľady o zrazených a odvedených preddavkoch na daň z príjmov zo závislej činnosti, o zamestnaneckej prémii, daňovom bonuse na dieťa a daňovom bonuse na zaplatené úroky kumulatívne za celú firmu. Podľa navrhovanej novely by zamestnávatelia v budúcnosti posielali podrobnejšie mesačné prehľady za jednotlivých zamestnancov. To má umožniť FS predvyplniť daňové priznania.

"Daňovníci, ktorí si podávajú daňové priznanie sami, tak budú mať v osobnej internetovej zóne na portáli FS k dispozícii už predvyplnené údaje o príjmoch zo závislej činnosti a o daňovom bonuse, vrátane potrebných príloh, 30 dní pred termínom na podanie daňového priznania. Stačí, aby tieto údaje skontrolovali, prípadne doplnili ďalšie údaje, o ktorých nemá FS vedomosť a daňové priznanie budú môcť podať elektronicky, alebo si formulár vytlačiť a podať daňové priznanie papierovo," vysvetlili predkladatelia návrhu.

Účinnosť novely navrhujú postupne od 2025

Účinnosť novely navrhujú postupne od 1. januára 2025 a 1. januára 2026. Zamestnávateľ by bol povinný podať správcovi dane prehľad v novej štruktúre prvýkrát vo februári 2025 za január 2025. Od roku 2026 by mal potom správca dane na základe týchto údajov povinnosť predvyplniť daňové priznania k dani z príjmov fyzických osôb.

Ministerstvo financií (MF) SR v stanovisku k návrhu upozornilo, že predkladatelia síce očakávajú negatívne vplyvy na rozpočet, ale nevyčíslili ich. "Vzhľadom na výrazný zásah do informačného systému finančnej správy MF SR predpokladá značný negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy," zdôraznil rezort.

Viac o téme: PoslanciDaňové priznanieProgresívne SlovenskoFyzické osoby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu