Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

MIMORIADNE Fico otvorene: Pellegrini by už nemal byť poslancom ani predsedom NR SR!

Robert Fico a Peter Pellegrini Zobraziť galériu (2)
Robert Fico a Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Novozvolený prezident SR Peter Pellegrini by už od včera nemal byť poslancom ani predsedom Národnej rady SR. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v pondelok pred novinármi. Podľa neho by mal byť Pellegrini o všetkom informovaný a sám sa touto otázkou zatiaľ nezaoberal.

Podľa Fica je to napísané v Ústave SR úplne jasne. "Ak sa stane poslanec prezidentom Slovenskej republiky, dňom zvolenia stráca svoju funkciu. Ja predpokladám, že bol plne informovaný," vyhlásil na pôde Ministerstva financií premiér. "Ja si myslím, že urobil príslušné rozhodnutia, ktoré urobiť mal," dodal. Fico naznačil, že Pellegrini si to mohol uvedomiť už počas volebnej noci alebo pred oficiálnym vyhlásením výsledkov volieb.

Minister financií Ladislav Kamenický a premiér Robert Fico odpovedá na otázky novinárov
Zobraziť galériu (2)
Minister financií Ladislav Kamenický a premiér Robert Fico odpovedá na otázky novinárov  (Zdroj: Repro foto Facebook/Ministerstvo financií SR)

"Ak čítam ústavu, tak to musí riešiť. Nevidím v tom žiadny problém, veď sme vedeli. Sám som naznačil, že musíme vyriešiť niekoľko praktických otázok,“ povedal. Priznal, že to podrobne neanalyzoval a nechá všetko na Pellegriniho.

"Je predsa zrejmé, že v tejto pozícii nemôže pôsobiť ako predseda strany. Mohol by, ale Pellegrini už oznámil, že sa vzdá pozície predsedu strany, pochopiteľne nemôže byť ani predseda parlamentu. Toto my vyriešime. On si vždy plne uvedomoval kompetencie, ktoré má," skonštatoval pred novinármi s tým, že na koaličnej rade im pravdepodobne oznámi svoje rozhodnutie, koho poveril vedením strany Hlas-SD. 

archívne video

Po Pellegriniho zvolení musí koalícia vyriešiť aj praktické otázky

Viac o téme: Prezidentské voľbyRobert FicoPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu