Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Kusý: To, že Fico podržal Počiatka, sa dalo očakávať

Miroslav Kusý
Miroslav Kusý

BRATISLAVA - Rozhodnutie predsedu vlády Roberta Fica podržať ministra financií Jána Počiatka vo funkcii sa dalo podľa politológa Miroslava Kusého očakávať.

"Fico mu udelil žltú kartu, a to je konečný verdikt," povedal Kusý pre agentúru SITA. Podľa neho bol však Počiatkov prešľap na červenú kartu, teda na odvolanie z funkcie. "Nestalo sa nič, čo by od stredy zmenilo môj názor a nevidím dôvod, aby Počiatek podával demisiu," povedal včera na brífingu premiér Robert Fico.

Rozhodnutie ministra financií ponúknuť mu svoju pozíciu ministra pritom považuje Fico za "podstatne zrelší akt, ako jeho návštevu jachty finančnej skupiny J&T v Monaku". Tento jeho krok naďalej považuje za hlúpy a verejne ho odsudzuje. "To čo som povedal v stredu, to samozrejme platí. Som na neho, prirodzene, nahnevaný, ale to je tak asi jediné, čo v danom momente poviem na jeho adresu," povedal premiér s tým, že správanie, aké predviedol minister financií nezodpovedá jeho predstave politiky strany Smer-SD.

Dodal, že minister urobil hlúposť, ale na druhej strane aj kus dobrej roboty, žltá karta pre neho však stále platí. "V danom okamihu som to vyhodnotil tak, ako som to vyhodnotil. Nastavil si sám latku pomerne komplikovane do ďalšieho politického života. Je teraz na ňom, čo ďalej bude," povedal premiér.

Minister financií svoju funkciu v piatok minulý týždeň ponúkol premiérovi s tým, že napriek tomu, že nič nezákonné nespravil, nechce aby celá kauza poškodzovala stranu Smer-SD. Napriek tomu však bude čeliť návrhu na odvolanie v Národnej rade SR.

Opozícia v piatok do parlamentu predložila návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi financií Počiatkovi. Predseda parlamentu Pavol Paška musí mimoriadnu schôdzu zvolať najneskôr do piatku 27. júna.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu