Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Fico obhajoval tlačový zákon

Robert Fico
Robert Fico

Bratislava - Premiér Robert Fico dnes obhajoval sporný nový tlačový zákon, ktorý platí od júna.

Zákon podľa neho nikto nezneužíva a noviny zatiaľ nie sú zasypané žiadosťami o opravy a odpovede. Podľa predsedu Združenia vydavateľov periodickej tlače Miloša Nemečka však nové možnosti zákona využívajú hlavne politici, čím vraj potvrdili, že si ho pripravili na mieru. "Nič sa nedeje, ako ste písali, ako ste hrozili, že teda rozpad mediálnej scény a koniec sveta a Lukašenko a Chávez.

Tlačový zákon platí a nikto ho nezneužíva," povedal Fico na kontrolnom dni na ministerstve kultúry. Bieloruský prezident Alexander Lukašenko a venezuelský prezident Hugo Chávez vládnu vo svojich krajinách autoritatívne a ich režimy čelia obvineniam z potláčania slobody tlače. Samotný premiér doposiaľ požiadal o opravu dva razy.

"Hospodárske noviny a denník Sme jednoducho opravu uverejnili, lebo museli, lebo napísali hlúposť. Nikto z nás nepôjde do zneužívania tohto zákona," povedal Fico. Ficove tvrdenia odmietol šéf vydavateľov. "Existuje niekoľko podaní a v drvivej väčšine zo strany politikov, ktoré ukazujú, že naozaj to bol zákon slúžiaci jednoznačne predovšetkým politikom. Tvrdenie predkladateľov, že to bude zákon pre občana, sa ukázalo ako úplne nezmyselné," reagoval pre ČTK Nemeček.

Zákon, ktorý podstatne rozšíril možnosti pri žiadaní o opravu a uverejňovaní ďalších vyjadrení k článkom v tlači a tlačových agentúrach, sa totiž ako prvý pokúsil využiť predseda menšej vládnej strany ĽS-HZDS Vladimír Mečiar. Bývalému premiérovi sa nepáčil jeden z komentárov denníka Sme. Ak noviny zatiaľ nie sú zaplavené žiadosťami o uverejnenie stanovísk k článkom, podľa Nemečka je to aj preto, že sa väčšina redakcií na nové pravidlá pripravila.

Zástupcovia novinárov aj vydavateľov stále neupustili od zámeru dať zákon posúdiť Ústavnému súdu. Zákon je v rozpore s ústavou nielen podľa analýzy opozičnej strany SMK. Nemeček tvrdil, že sporné body ukázal aj nový posudok vydavateľov. Tí rovnako ako niektoré medzinárodné organizácie proti zákonu protestovali už počas jeho príprav. Vydavatelia tvrdili, že obmedzuje slobodu slova, je plný sankcií voči novinárom a neprináša rozšírenie ich práv.

Parlament totiž začiatkom apríla odhlasoval tlačový zákon bez pripomienok opozície i vydavateľov. Fico však zákon označil za moderný, ocenil aj ďalšie aktivity ministerstva kultúry. Vyhlásil, že minister kultúry Marek Maďarič má jeho plnú dôveru. Podľa neho bolo fungovanie ministerstva v uplynulých dvoch rokoch pod Maďaričovým vedením bezproblémové.

Medializované kauzy, ako bol napríklad zrušený polmiliardový tender na správcovské a upratovacie služby v budovách 20 kultúrnych inštitúcií, podľa Fica súvisia s prekrúcaním faktov v médiách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu