Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

J&T: Fico a Mikloš chcú iba zviditeľňovať svoje záujmy

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Predseda vlády Robert Fico, poslanec SDKÚ-DS Ivan Mikloš a následne ďalší predstavitelia týchto strán vťahujú podľa zakladajúceho partnera skupiny J&T Patrika Tkáča túto firmu do vlastných sporov s cieľom zviditeľnenia vlastných záujmov.

"Jediným záujmom týchto pánov je dosiahnutie voličských preferencií. To by bolo v poriadku, ale oni to robia na úkor niekoho iného a tým sme v tomto prípade my," povedal na pondelňajšej tlačovej konferencii Tkáč. Miklošovi pritom vytýkajú, že zverejňuje neoverené informácie z obchodovania, ktoré môžu navyše podliehať bankovému tajomstvu, premiérovi zase jeho reči o tom, ako sa majú členovia vlády správať k finančným skupinám.

Vyhlásenie predsedu vlády, že je nemorálne sa stretávať s finančnými skupinami pokladá Tkáč za neakceptovateľné z pohľadu významného hráča na slovenskom trhu. "Znamená to v princípe, že sa bude napríklad predávať štátny majetok a my sme diskvalifikovaní už len preto, že tu sa vytvorila táto atmosféra," povedal s tým, že nejde o to, čo si myslí premiér Fico ale o to, že ho počúvajú ďalší ministri.

"Podľa tohto sa zdá, že je neprijateľné a nesprávne spolupracovať s nami aj v Tatrách, čo v podstate znamená, že nie je správne rozvíjať Tatry," dodal. Zakladajúci členovia J&T pritom podporili súčasného ministra financií a vyjadrili sa proti jeho odvolaniu. Podľa nich je totiž kauza jeho návštevy na lodi J&T v Monaku nafúknutá. "Dostali ste nás z ľudského pohľadu do naozaj veľmi nepríjemnej situácie, kedy bolo pre nás neslušnosťou pána ministra nepozvať a z jeho pohľadu bolo neslušnosťou naše pozvanie odmietnuť. Vytvorili ste z toho jednu kauzu, na základe ktorej sa má minister odvolať za to, že sa s nami stretol.

Stretnutie s pánom Počiatkom bolo vyslovene v ľudskej a spoločenskej rovine, absolútne," dodal Ivan Jakabovič. Zároveň dodal, že partneri skupiny sa stretávajú s ministrami a je to štandardná vec. "Musia prejednávať veci dopredu, aby vedeli ohodnotiť potenciálne riziko daného projektu, aby sme vedeli, či daná investícia môže byť úspešná pre našu spoločnosť, alebo nie. V každom prípade sa stretávame s ministrami len preto, aby sme vedeli ochrániť investície a prípade vytvoril dobrú pozíciu pre našu spoločnosť," dodal Jakabovič.

Akékoľvek zneužitie dôverných informácií pri obchodovaní na devízovom trhu 28. mája tohto roku, teda pred zverejnením zmeny centrálnej parity, pritom J&T odmieta. Na to, aby pri špekuláciách na obchode s korunou im totiž podľa Tkáča stačili vyjadrenia premiéra Fica či guvernéra centrálnej banky Ivana Šramka, podľa ktorých vláda presadzovala jednoznačne čo najsilnejší konverzný kurz a centrálna banka proti tomuto postoju nenamietala. "Bolo by hlúposťou nezarobiť na týchto vyhláseniach vlády," skonštatoval Tkáč s tým, že skupina k svojim krokom na devízovom trhu žiadnu informáciu o zmene centrálnej parity nepotrebovala.

J&T sa preto podľa neho snažila nakupovať čo najväčšie možné objemy s vedomím, že nová centrálna parita bude na silných úrovniach. Sami pritom podľa Tkáča očakávali, že centrálna parita sa bude tak ako v ostatných prípadoch meniť v piatok, čo sa viac-menej predpokladalo už aj týždeň predtým. Skupina totiž chcela podľa neho nakupovať ešte väčšie objemy, zmena parity ich však zabrzdila. Nárast objemu obchodovania práve 28. mája pritom podľa Tkáča vyplynul z toho, že zahraničné banky boli ochotné korunu predávať, na rozdiel od iných obchodných dní, kedy mohol byť problém kúpiť aj menšie čiastky.

Konkrétne objemy, ktoré spoločnosti skupiny v daný deň na devízovom trhu zrealizovali, však Tkáč nechcel konkretizovať, pretože táto pozícia stále nie je Podozrenia z možného úniku informácií o zmene centrálnej parity, ešte pred jej ohlásením, sa začali objavovať na základe významnej obchodnej aktivity na devízovom trhu 28. mája pred zmenou stredového kurzu v systéme ERM II. Na týchto obchodoch mali podľa opozičného poslanca Ivana Mikloša zarobiť najmä finančné skupiny J&T a Istrokapitál. Na základe tohto spojenia sa potom objavili informácie, že minister financií pár dní pred zmenou centrálnej parity navštívil jachtu J&T v Monaku.
Premiér následne po zverejnení týchto informácií stretnutie ministra financií s predstaviteľmi finančnej skupiny J&T v Monaku verejne odsúdil, označil ho za neetické a nemorálne, pretože je v rozpore s tým, čo vláda hovorí o tom, ako sa má správať k finančným skupinám. Počiatkovi dal Fico pritom "žltú kartu" s tým, že pri ďalšom prešľape ministra odvolá. Neskôr predseda vlády doplnil, že na odvolanie ministra nevidí dôvod.

Minister podľa neho urobil kus dobrej roboty, napriek hlúpej chybe, ktorou poškodil celú vládu. Fico dodal, že teraz bude čakať, čo sa potvrdí z vážnych podozrení podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Mikloša o úniku informácií. Minister financií však svoju funkciu v piatok minulý týždeň ponúkol premiérovi s tým, že napriek tomu, že nič nezákonné nespravil, nechce aby celá kauza poškodzovala stranu Smer-SD.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu