Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Známe módne značky končia! Odchádzajú z našich nákupných centier: Hrozí najväčší krach na Slovensku?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Len málokto by nepoznal značky ako Tommy Hilfiger, Tommy Jeans či Levi's, ktoré navštevuje množstvo zákazníkov. Práve tieto značky distribuuje firma Denim Retail, ktorá v poslednom období zaznamenala obrovské problémy. Jej predajne miznú z nákupných centier. Hrozí veľký krach?

Firmu Denim Retail založili ešte v roku 2015 Ondrej Konečný a Michal Zúbrik ako prvú zo siete firiem Denim. Módne značky si totiž buď vytvrátajú v krajinách svoje vlastné zastúpenie alebo uzatvoria s firmami zmluvu o zastúpení. Práve oni tak na našom trhu zastrešujú množstvo známych módnych značiek ako napríklad Tommy Hilfiger, Diesel, G-Star, Tommy Jeans či Levis. 

archívne video

Louis Vuitton otvoril čokoládovú predajňu: Čokoládové výtvory v krabici ako umelecké diela (Zdroj: Louis Vuitton)

Zakladateľ spoločnosti Odrej Konečný postupne vytvoril celú sieť firiem, ktoré spájalo slovo Denim v názve. Po Denim Retail vznikla napríklad firma Denim Group, ktorej tržby sa pohybovali na úrovni piatich miliónov eur. Informuje o tom portál INDEX. Inak natom nebol ani prvá firma, ktorej obrat v roku 2019 presiahol 6,6 milióna eur.

Problémy začali počas covidu

Obrovskou ranou, tak ako pre mnohé firmy, tak aj pre túto, bola pandémia koronavírusu. V júni 2021 podľa Dennika N podala spoločosť Denim Retail žalobu na Európsky súd pre ľudské práva ľudské práva kvôli odkladanému odškodneniu za zatvorenie prevádzok počas pandémia. Odškodné žiadali dva milióny eur. 

„Najviac nás predajcov módy zaťažuje to, že nám štát doteraz nijako nekryl náklady na nákup sezónnych kolekcií pre minulé obdobia, ktoré už teraz vieme predávať iba so stratou. Pandemické zatváranie predajní nám zasiahlo až tri sezóny po sebe,“ vysvetľoval Konečný. Taktiež kritizoval aj vtedajšie kroky vlády. „Naša vláda má ambíciu nesystémovo kompenzovať iba zamestnancov, ktorí sú voličmi, no nedostatočne pomáha podnikateľom, ktorí sú ich zamestnávateľmi. Firmu držíme naďalej v chode iba z vlastných rezerv a nových úverov,“ konštatoval.

Na to, že firma skutočne riešila ešte minulý rok problémy, upozorňovala aj firma INDEX. Podľa nich ich finančná situácia doviedla k tomu, že museli zatvoriť prevádzky v bratislavských nákupných centrách Aupark, Vivo, ale aj v nitrianskych Mlynoch. Podľa Konečného však šlo o štandardný postup. „V niektorých obchodných centrách nedošlo k dohode s prenajímateľom po indexácii (zvýšení) nájmov a navyšovaní poplatkov za služby a energie, preto bola v súlade s plánom optimalizácie ich činnosť pozastavená,“ uviedol. 

Už v tom čase ale bola firma podľa portálu Sme v dlhoch. „Ide pravdepodobne o záväzky z covidového obdobia, keď boli naše prevádzky z rozhodnutia vlády uzatvorené a ktoré mali odloženú splatnosť alebo sú predmetom splátkového kalendára,“ vysvetľoval dôvod dlhov. Nešlo však len o dlhy voči Sociálnej pisťovni či Finančnej správy, ale aj voči ďalším obchodným partnerom.

Obchodné domy sa obrátili na súd

Minulý rok sa dokonca nitrianske obchodné centrum Mlyny obrátilo na súdy a požiadalo o vyhlásenie konkurzu spoločnosti Denim Retail. Netrvalo dlho a pridali sa aj ďalšie obchodné centrá, ktorá evidovali nezaplatené faktúry, a to košický a žilinský Aupark, ako aj bratislavská Stanica Nivy.

Otvorenie novej autobusovej stanice Nivy
Zobraziť galériu (2)
Otvorenie novej autobusovej stanice Nivy  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Denim Retail mohlo preukázať, že má dostatok financií na to, aby zaplatili svoje dlhy, avšak to sa dodnes nestalo. Bratislavský súd tak vyhlásil konkurz spoločnosti 20. marca. To znamená, že firma sa rozpadne tak, aby uspokojili veriteľov. Je však otázne, aký majetok správca nájde.

Hrozí krach alebo firma bude pokračovať

Mohlo by sa tak zdať, že firma, ktorá zastrešovala známe svetové značky, sa blíži ku konci. Či je tomu skutočne tak, je však nateraz otázne. Zakladateľ Denim totiž najprv premenoval spoločnosť Denim Outlet na Denim SK a následne založil ďalšie dve nové firmy. Najskôr v júli 2023 vznikla spoločnosť Denim a len mesiac na to aj eséročka Denim omnichannel, ktorá v súčasnosti prevádzkuje eshop Denim.sk.

Nie je však isté, či spoločnosť bude aj naďalej distribuovať známe značky. Spoločnosť na otázky portálu INDEX doteraz neodpovedalo. Na ich eshope sa však píše, že zastrešujú kocepty Denim, Cube a Mango. Okrem iného sa chváli značkami Tommy Hilfiger, Tommy Jeans, G-Star RAW, Diesel a Levi's.

Viac o téme: OblečenieObchodMódne značky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu