Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slovenská ekonomika v troskách: Na ramenách máme najdrahšie dlhy! Sme na ceste ku krachu, reaguje Mikloš

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Getty Images, SITA/AP/Seth Wenig)

BRATISLAVA – Napriek tomu, že mnohé strany sľubovali vo voľbách zlepšenie situácie na Slovensku sme dnes svedkami toho, že problémy v krajine sa aj naďalej prehlbujú. Pod ťarchou problémov sa tak ocitá naša ekonomika, no pretrvávajúcim problémom je aj neutíchajúci odliv mozgov do zahraničia, pričom značná časť našich študentov končí práve u nášho západného suseda. Česka republika tak profituje z ľudí, ktorých náš štátny aparát nie je schopný udržať doma.

archívne video

Erik Tomáš: Ministerstvo práce spúšťa projekt na pomoc nezamestnaným za 300 mil. eur (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Problémy u nás doma si všimli práve aj v Česku. Hovoria o tom, ako sa už takmer desaťročie skloňuje nástup na „grécku cestu“, ktorej svedkami sme boli ešte za vlády Ivety Radičovej. Zatiaľ čo vtedy sa Slovensko zaradilo do zoznamu krajín, ktoré mali členskému štátu EÚ pomôcť, dnes by sme sa mohli ocitnúť na druhej strane barikády a ostať tak závislí na pomoci ostatných členských krajín EÚ.

Dnes, o 13 rokov neskôr, sa karta obracia, píše česky portál e15. V zozname dôvery medzinárodných investorov sa tak Slovensko ocitlo na poslednom mieste, v dôsledku pretrvávajúcich ekonomických problémov, ktoré nerieši ani aktuálna vláda, sme sa tak prepadli pod krajiny ako Taliansko či už skôr spomínané Grécko. „Jasne a nekompromisne sme vykročili na cestu ku krachu“ okomentoval situáciu exminister financií Ivan Mikloš.

„Táto istota spočíva v tom, že sme nie len krajinou s najvyšším deficitom verejných financií za minulý, tento a zrejme aj budúci rok, ale aj krajinou, ktorej vláda nerobí žiadne kroky k tomu, aby konsolidovala verejné financie a zlepšila ich dlhodobú udržateľnosť,“ dodal Mikloš.

Slovenská ekonomika v troskách:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Investori sa tak obávajú najmä neaktivity v ekonomickej oblasti zo strany vlády Roberta Fica (Smer-SD). Ako poznamenal Radovan Ďurana z inštitútu INESS, vláda nemá žiadnu stratégiu na znižovanie stále prehlbujúceho sa deficitu. „Momentálne sa ani nemôžeme spoliehať na silný nárast daňových príjmov, pretože ekonomický rast je slabý a rovnako tak aj priestor na rast zamestnanosti je minimálny,“ komentoval Ďurana s tým, že súčasná vláda skôr uprednostňuje plošné sociálne výdavky.

Zaostáva aj priemysel, nadaní študenti vidia svoju budúcnosť v zahraničí

Ako mnohí experti nabádajú, jedinou cestou na zlepšenie ekonomickej situácie na Slovensku je zmena ekonomického modelu smerom k inováciám a výskumu. Naša krajina však už niekoľko rokov stagnuje v oblasti výroby a priemyslu, ktorý dnes tvorí zhruba štvrtinu nášho HDP. Slovensko tak podľa Ďurandu slúži len ako montážna linka, pričom vývoj je u nás na minimálnej úrovni.

Situácia sa však komplikuje o to viac, tým, že priemysel na Slovensku si žije vlastným životom. Rizikovým je dnes aj najväčší zamestnávateľ na východnom Slovensku, najchudobnejšej časti krajiny, ktorého budúcnosť je dnes na vážkach.

„Situácia okolo najväčšieho zamestnávateľa na východnom Slovensku je problematický,“ uviedol poľský ekonóm Krzysztof Dębiec.

Slovenská ekonomika v troskách:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

To, že sa Slovensko posunie k lepším ekonomickým vyhliadkam komplikuje aj fakt, že nadaní slovenskí študenti, ktorí by v tomto smere mohli krajine výrazne dopomôcť vidia lepší priestor pre svoje štúdium aj budúci život skôr v zahraničí. Dostatok kvalifikovaných ľudí by tak mohol byť v budúcnosti ešte väčším problémom, akým je dnes. Pre štúdiu na zahraničných univerzitách sa tak už dnes rozhoduje zhruba 20% všetkých študentov, priemer EÚ sa pritom pohybuje len okolo 4%.

Kvalitní študenti tak pomáhajú najmä Českej ekonomike. Až 70% slovenských študentov, ktorí sa rozhodli pre štúdium v zahraničí tak mieri práve na vysoké školy a univerzity u našich západných Susedov. Lákadlom je najmä štúdium medicíny a technických odborov s IT. Ako informuje portál, na Masarykovej univerzite v Brne tak už dnes študuje viac Slovákov ako Čechov.

Slovenská ekonomika v troskách:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Problémom však v dnešnej dobe nie je len odlev mladých mozgov a pracovnej sily. K odchodu sa rozhodli aj niektorí biznismeni, ktorí do Českej republiky odišli po nástupe vlády Roberta Fica, nakoľko vo svojom odvetví už na Slovensku ďalej nevidia sľubnú budúcnosť. K odchodu z republiky sa rozhodol aj Miroslav Trnka, zakladateľ svetovo najúspešnejšej slovenskej firmy. „V predvečer volieb ma premiér dal do súvislosti s nejakým korupčným jednaním. To je vec, ktorá vo mne niečo zlomila a povedal som si, že už nie je dobré, aby som v tomto štáte zostal,“ povedal spolumajiteľ firmy ESET.

Miroslav Trnka
Zobraziť galériu (5)
Miroslav Trnka  (Zdroj: TASR - Marko Erd)

Podľa prieskumu z roku 2018 tak najviac Slovákov opúšťa krajinu najmä z dôvodu vysokej miery korupcie aj kvôli nízkym platom, domov ich tak tiahne len rodina či priateľské väzby.

Viac o téme: ŠtudentiDeficitHospodárstvoSlovenskoEkonomika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu