Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

POZOR Z trhu sťahujú obľúbený sirup proti kašľu: TIETO šarže neužívajte!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, Pixabay)

BRATISLAVA - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) informuje o stiahnutí obľúbeného lieku, po ktorom ľudia siahajú pri chrípke a prechladnutí. Ide o, ľudovo povedané, sirup proti kašľu s názvom ACC 20 mg/ml. Dôvodom je nedostatok v kvalite.

ŠÚKL informuje o stiahnutí lieku ACC 20 mg/ml perorálny roztok pre deti a dospelých (sol por 1x100 ml) z trhu. Dodáva, že sťahovanie predmetného lieku sa vzťahuje na šaržu MP3216 s exspiráciou do júla 2025 a na šaržu NB2001 s exspiráciou do septembra 2025.

POZOR Z trhu sťahujú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Heureka)

"Liek sa sťahuje z úrovne distribučných spoločností, lekární a zdravotníckych zariadení. Dôvodom stiahnutia predmetných šarží lieku je nedostatok v kvalite – potenciálna prítomnosť častíc v lieku z tesniaceho uzáveru," približuje ŠÚKL.

ACC 20 mg/ml perorálny roztok pre deti a dospelých:

  • obsahuje liečivo acetylcysteín, ktoré skvapalňuje hlien v dýchacích cestách a uľahčuje jeho vykašliavanie pri ochoreniach dýchacích ciest, pri ktorých sa tvorí hustý viskózny hlien.
  • má tiež antioxidačný účinok a tým zabezpečuje ochranu buniek pred škodlivými voľnými radikálmi, takto chráni napríklad bunky v pľúcnom tkanive pred poškodením.

"Na trhu sú dostupné iné lieky s obsahom acetylcysteínu, prípadne iné mukolytiká aj v liekových formách vhodných pre deti. O vhodnej liečbe je potrebné poradiť sa s lekárom alebo lekárnikom," uzatvára ŠÚKL.

archívne video

Dolinková na Rade Európskej únie o stratégii pre zaistenie dostatku liekov (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Viac o téme: LiekŠtátnyŠtátny ústav pre kontrolu liečivStiahnutie z trhuACC 20 mg/ml
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu