Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rozmohol sa nám tu nový nešvár: Ľudia za hranicami vo veľkom vykupujú nedostupné kvapky! Tie následne draho predávajú

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: heureka.sk)

BRATISLAVA - Už sú to takmer dva roky, čo na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách chýba obľúbený liek. Ten sa používa v prípade črevných problémov. Mnohí sa snažia nájsť vhodnú alternatív, ktorá by fungovala rovnako, ako daný liek, no bezúspešne. Avšak, v súčasnosti sa na internetových bazároch rozmohli inzeráty, v ktorých ľudia predávajú náhradu daný liek. Pochádzať má z Rakúska. Odborníci však dvíhajú v takomto prípade varovný prst.

Výpadok lieku Hylak forte eviduje Štátny ústav pre kontrolu liečiv od augusta 2022. Za ten čas bolo viacero termínov, kedy by sa dodávky tohto lieku mohli obnoviť. Ani jeden za ten čas nevyšiel. Jeho naskladnenie je vo hviezdach a ľudia sa preto začínajú obzerať po iných alternatívach. Liek s rovnakým názov, no inou etiketou a výrobcom by mal byť podľa slov viacerých Slovákov dostupný za hranicami, konkrétne v Rakúsku. V súčasnosti možno nájsť aj viaceré inzeráty na inzertných portáloch, v ktorých ľudia ponúkajú toto liečivo doslova za nekresťanské ceny.

"Mám k dispozícii, momentálne na Slovensku nedostupný Hylak forte 100 ml. Kupovaný mimo SR, iný obal ale rovnaké zloženie. Posielame na dobierku alebo osobný odber. K dispozícii viac kusov. Cena 20 eur," píše sa v inzeráte na známom inzertnom portáli. Do dnešného dňa si na inzerát kliklo 384 ľudí. Obdobných ponúk je tam viac, líši sa cena či miesto predaja. Najnižšia cena je v súčasnosti 12 eur. 

Rozmohol sa nám tu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: heureka.sk)

Štátny ústav pre kontrolu liečiv o probléme vie. "Podnet evidujeme a budeme postupovať podľa zákona 362/2011 Z.z.," napísala pre Topky.sk hovorkyňa Jana Matiášová. Ako dodala, v takomto prípade sa treba mať na pozore. A to z viacerých dôvodov. "V prvom rade treba povedať, že ak ide o pravý liek, nevieme, ako bol uchovávaný a transportovaný, nakoľko sa v takýchto prípadoch (pri uchovávaní a transporte) vyžaduje prísna regulácia. Práve preto môže byť účinnosť a bezpečnosť lieku narušená. V prípadoch, ak pacient nakupuje cez neoverené internetové zdroje, môže ísť aj o falzifikát – ten nemusí obsahovať žiadnu účinnú látku a v horšom prípade jej môže mať nadbytok, poprípade môže obsahovať jedy, rôzne nebezpečné prímesi, a preto môže byť zdraviu nebezpečný. Rovnako pripomíname, že predaj liekov na predpis cez internet je nelegálna činnosť, za ktorú môže hroziť aj trest odňatia slobody," vysvetlila Matiášová. 

Archívne VIDEO Ľudia by sa mali naučiť vracať nepoužité lieky naspäť do lekárne

Ľudia by sa mali naučiť vracať nepoužité lieky naspäť do lekárne (Zdroj: TASR - Martina Kriková)

Tých, ktorí by takúto kúpu zvažovali, upozornila, že neodporúča nakupovať cez internet lieky mimo zoznamu subjektov vykonávajúcich internetový predaj. To, či ide o overenú lekáreň, si spotrebiteľ vie jednoducho dohľadať na stránke subjektu, kde sa nachádza biely kríž na zelenom podklade, ktorý ho po kliknutí presmeruje na stránky ŠÚKL. 

"Všetky lieky predávané mimo lekárne (overenej internetovej lekárne) môžu byť zdraviu nebezpečné a v niektorých prípadoch nevieme vylúčiť, že ide o falzifikát. ŠÚKL zabezpečuje, aby všetky lieky v lekárňach boli účinné, bezpečné a kvalitné. Práve preto pacientom nákup cez internet neodporúčame, ako sme spomínali vyššie, pokiaľ nejde o overenú lekáreň," doplnila hovorkyňa. Ako vysvetlila, aktuálne náhrada za tento liek nie je. Avšak, alternatívy, ktoré majú podobnú účinnú látku, vie odporučiť pacientovi lekár alebo lekárnik.

Viac o téme: ŠÚKLBazošHylak forteVýpadok hylak forte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu