Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Do školskej jedálne sa mali dostať kontaminované jahody: Hygienici sú na nohách, spúšťajú veľké kontroly!

Mrazené jahody Zobraziť galériu (2)
Mrazené jahody (Zdroj: Getty Images)

KYSUCKÉ NOVÉ MESTO - Kontaminované jahody pôvodom z Maroka, ktoré sa predávali v Poľsku, sa mali dostať aj do jedálne v Krásne nad Kysucou. Ochorenie na žltačku typu A sa medzi žiakmi a zamestnancami zatiaľ nepotvrdilo, no regionálne úrady verejného zdravotníctva na situáciu okamžite zareagovali a vykonajú mimoriadne cielené kontroly v zariadeniach spoločného stravovania.

archívne video

Úrad verejného zdravotníctva upozornuje na prípady osýpok v hlavnom meste (Zdroj: ÚVZ SR)

Na prípad upozornil portál tvnoviny.sk. Poľské kontrolné orgány mali byť informované prostredníctvom systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá o prítomnosti vírusu spôsobujúceho hepatitídu A v jednej šarži čerstvých jahôd pochádzajúcich z Maroka. Potravina so zhodnou šaržou bola dodaná aj na územie Slovenska, do zariadenia školského stravovania v ZŠ v Krásne nad Kysucou.

"Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci okamžite aktívne komunikoval s vedením školy a miestne príslušným lekárom o opatreniach za účelom zamedzenia možného vzniku a šírenia ochorenia a ďalšieho postupu," uviedli hygienici. Rodičia boli informovaní o potrebe sledovať priebežne zdravotný stav detí.

Mimoriadne cielené kontroly

Regionálne úrady verejného zdravotníctva vykonajú kontroly v zariadeniach spoločného stravovania zamerané na čerstvé jahody. Mimoriadne cielené kontroly sa budú týkať najmä pohraničnej oblasti s Poľskom, kde sa zamerajú najmä na zariadenia školského stravovania.

„Okamžite spúšťame mimoriadne cielené kontroly s cieľom zistiť, či sa v zariadeniach spoločného stravovania nachádzajú čerstvé jahody nahlásenej šarže, ako aj inej šarže a takisto čerstvé jahody pôvodom z Maroka, ale od iného výrobcu či dovozcu. Ak pôjde o priamu dodávku od poľského dodávateľa alebo boli zakúpené v Poľsku, prípadne ak ide o výrobok z dovozu priamo z tretej krajiny, hygienici súčasne preveria, či si prevádzkovateľ zariadenia splnil povinnosť ohlásiť takýto výrobok regionálnej veterinárnej a potravinovej správe. V rámci našich mimoriadnych kontrol sa tento postup bude týkať aj jahôd, ktoré boli dodané čerstvé a zariadenie spoločného stravovania ho zamrazilo pre neskoršie použitie,” informovala Tatiana Červeňová, hlavný hygienik Slovenskej republiky.

Hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová
Zobraziť galériu (2)
Hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová  (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

„Ak sa v priebehu kontrol nájdu v zariadeniach spoločného stravovania jahody, ktoré boli predmetom hlásenia zo systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá (RASFF) pre prítomnosť vírusu hepatitídy A, nariadi sa ich stiahnutie a zničenie výrobku,” uviedla ďalej Červeňová.

Dodávateľ, ktorý dodal jahody do predmetného školského zariadenia v SR, spadá do kompetencie a pod úradnú kontrolu Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, ktorá môže voči nemu uplatniť opatrenia podľa príslušných platných predpisov.

Viac o téme: JahodyÚrad verejného zdravotníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu