Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Parlament detí a mládeže podporil reguláciu mobilov v základných školách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Parlament detí a mládeže podporil celoplošnú reguláciu mobilov v základných školách avizovanú ministrom školstva Tomášom Druckerom (Hlas-SD). Urobil tak na tohtotýždňovom štvrtom stretnutí v Častej, ktoré zorganizoval komisár pre deti Jozef Mikloško. Mládežnícky parlament avizoval, že chce byť aj aktívnym účastníkom školských reforiem. Informovali z Úradu komisára pre deti.

"Názorom mladých je potrebné venovať patričnú pozornosť. Systém nemôže byť o nich bez nich. Tohtoročné trojdňové stretnutie je venované ich vlastnému definovaniu tých najpálčivejších tém, ktorých riešenie by podľa nich zlepšilo vzdelávací systém, a tým aj ich budúcnosť," uviedol Mikloško. Verí, že kompetentní sa budú zaoberať návrhmi, ktoré na stretnutí odzneli.

archívne video

Miriam Lexmann o debate so stredoškolákmi o ľudských právach a slobodách (Zdroj: TASR/Veronika Mihaliková)

Študenti sformovali deväť "najpálčivejších" oblastí vrátane návrhov na riešenie. Diskutovali zmeny metodiky učebných osnov, status učiteľov v spoločnosti, ich podporu a motiváciu, zmenu klasifikácie, ale aj systému maturít, monitorov a celkového skúšania, zavedenie nových tém do existujúcich predmetov, napríklad vzťahová výchova či kritické myslenie, ako aj zlepšenie podmienok materiálového a technického zabezpečenia v školách a internátoch. Riešila sa aj otázka problémov ukrajinských detí na Slovensku a boj proti šikane či mimoškolské a dobrovoľnícke aktivity.

Svoje závery odprezentovali

Študenti svoje závery odprezentovali štátnemu tajomníkovi ministerstva školstva Slavomírovi Partilovi a podpredsedovi parlamentného výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Jánovi Horeckému, priblížil úrad komisára. Na stretnutí sa podpísali aj dve memorandá medzi Úradom komisára pre deti, Alianciou stredoškolákov a Študentskou radou stredných škôl.

V Častej sa zišlo 109 mladých ľudí. Zastupovali žiacke a mládežnícke organizácie a školské parlamenty z celého Slovenska. Takéto iniciatívy podľa úradu komisára vytvárajú priestor, vďaka ktorému môžu otvorene hovoriť a diskutovať o problémoch, názoroch a predstavovať svoje návrhy riešení.

Viac o téme: MobilyZákazParlament detí a mládeže Jozef Mikloško.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu